Al doilea zbor comercial va pleca vineri spre Staţia Spaţială Internaţională. Space X duce în spaţiu 680 de kilograme de provizii şi echipamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Space X a trimis prima capsulă privată spre SSI în octombrie 2012 FOTO Reuters
Space X a trimis prima capsulă privată spre SSI în octombrie 2012 FOTO Reuters

Space X se pregăteşte de al doilea zbor comercial în spaţiu, spre Staţia Spaţială Internaţională, unde va duce alimente şi provizii pentru echipaj şi se va întoarce pe Terra cu gunoaie de pe SSI.

Zborul va porni de la 1 martie de la baza Cape Canaveral din Florida şi  va avea un cargo de 680 de kilograme de echipamente şi alimente. Luni, Space X, pe racheta Falcon 9, va face primul test la bază, unde va porni motoarele primare pentru scurtă vreme.

Adevărata lansare va fi vineri, 1 martie, iar după 20 de ore de zbor, Falcon 9 va ajunge la Staţia Spaţială, unde va andoca în dimineaţa zilei de 2 martie.

Potrivit revistei “Wired”, primul zbor comercial spre SSI al rachetei Falcon 9, cu o capsulă Space X, a avut loc în octombrie anul trecut şi a fost un succes, deşi nu a fost lipsit de probleme. Unul dintre cele nouă motoare ale rachetei Falcon s-a oprit la scurt timp după ce a pornit din Florida, dar racheta este proiectată să funcţioneze normal cu celelalte motoare. 

Pentru un zbor de asemenea lungime, Falcon are nevoie de doar opt motoare, dar la prima lansare, un satelit care trebuia să fie poziţionat pe orbită nu a mai ajuns în poziţia stabilită din cauza eşecului unui propulsor.

Tehnicienii Space X spun că au analizat datele telemetrice ale motoarelor şi au ajuns la o concluzie, rezolvând problemele care au apărut la motoare în octombrie. De data aceasta, cele 680 de kilograme vor fi puse în partea nepresurizată a capsulei, iar la întoarcere capsula Dragon va căra 1,4 tone de marfă. Este cea mai mare cantitate pe care o capsulă o poate căra de pe Staţia Spaţială Internaţională, deoarece navetele Soyuz nu sunt destul de încăpătoare, iar modulul celor de la Orbital Sciences, o altă firmă privată contractată de NASA, este programat să ardă la întoarcerea în atmosferă. Orbital Sciences va testa motoarele Antares vineri, pornindu-le timp de 29 de secunde, iar dacă totul e încununat cu succes primul zbor de test va fi în aprilie, iar al doilea, care va duce modulul pe SSI, va fi în vară.
 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite