Agenţia Spaţială Europeană publică o fotografie de înaltă rezoluţie a Deltei Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Dunării FOTO Agenţia Spaţială Europeană
Delta Dunării FOTO Agenţia Spaţială Europeană

Agenţia Spaţială Europeană a publicat pe site-ul său o fotografie de înaltă rezoluţie a Deltei Dunării, realizată de pe orbita circumterestră în cadrul misiunii Copernicus Sentinel-2.

Misiunea Copernicus Sentinel-2 se desfăşoară prin intermediul a doi sateliţi identici, Sentinel-2A, lansat la 23 iunie 2015, şi respectiv Sentinel-2B, lansat la 7 martie 2017, pe aceeaşi orbită, potrivit Hotnews. 

Fiecare dintre cei doi sateliţi este dotat cu un sistem imagistic multispectral, pe 13 benzi spectrale, având capacitatea de a deschide noi perspective asupra Pământului şi mai ales asupra întinderilor de vegetaţie, conform ESA, citată de Agerpres. 

Imaginea a fost obţinută în aprilie 2020 şi arată întinderile vaste acoperite de stuf, în nuanţe maronii, tipic pentru perioada primăverii, conform ESA. Dunărea este vizibilă în partea stângă a imaginii şi-i putem urma cursul despărţit în canalele înconjurate de stufăriş, zone cu ierburi şi copaci, până la vărsarea în Marea Neagră. Coloritul verde-deschis al apei mării din apropierea ţărmului este rezultatul sedimentelor purtate de fluviul ce izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră, din Germania şi străbate apoi 10 ţări, până la vărsare (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina).

La sud de Delta Dunării se află lacurile Razim şi Sinoe, un sistem lacunar de culoare verde-smarald din cauza concentraţiei ridicate de alge. Aceste lagune s-au format cu ajutorul aluviunilor depozitate de Dunăre şi a mişcării graduale către est a curenţilor de coastă, provocată de avansarea deltei.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite