Partea „întunecată“ a personalităţii stăpânilor de câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spre deosebire de stăpânii de pisici, cei care deţin câini preferă relaţiile ierarhizate, în care pot da ordine la fel cum procedează cu animalul de companie. FOTO Shutterstock
Spre deosebire de stăpânii de pisici, cei care deţin câini preferă relaţiile ierarhizate, în care pot da ordine la fel cum procedează cu animalul de companie. FOTO Shutterstock

Oamenii de ştiinţă au stabilit deja că stăpânii de pisici sunt mai inteligenţi decât cei de câini, însă o cercetare realizată recent scoate la lumină şi alte trăsături controversate, definitorii pentru persoanele care preferă compania celui mai bun prieten al omului.

În cadrul cercetării realizate la Universitatea din Melbourne, Florida, la care au participat 500 de persoane, s-a ajuns la concluzia că stăpânii de câini sunt firi mult mai competitive decât cei care preferă felinele, dar şi mai orientate spre un comportament discriminatoriu.

Profesorul Nick Haslam, conducătorul studiului, a precizat pentru Daily Mail că spre deosebire de stăpânii de pisici, cei care deţin câini preferă relaţiile ierarhizate, în care pot da ordine la fel cum procedează cu animalul de companie. 

Deşi relaţia dintre om şi câine a fost dintotdeauna definită de sintagma „cel mai bun prieten al omului“, cercetătorii americani consideră că aceasta este o percepţie stereotipă, generată de loialitatea dovedită de câini, atâta vreme cât stăpânul apreciază că sunt mult mai obedienţi, mai uşor de manipulat şi de dresat decât pisicile. De asemenea, studiul a mai indicat faptul că iubitorii de câini au vederi politice bine definite şi conservatoare, dar şi că au prejudecăţi faţă de diverse minorităţi etnice.

Concluziile studiului de la Universitatea din Melbourne vin în completarea unor constatări făcute de cercetătorii Universităţii Carroll din Waukesha (Wisconsin), SUA, care au descoperit că persoanele care preferă câinii tind să fie mai pline de viaţă (mai energice şi mai iubitoare de activităţi în aer liber), dar şi mai înclinate să respecte cu stricteţe regulile. Însă cea mai surprinzătoare constatare, care a stârnit un val de controverse în rândul stăpânilor de animale, a fost că persoanele care preferă pisicile au obţinut scoruri mai mari la testele de de inteligenţă, comparativ cu iubitorii de câini.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite