Oraşul în care este Crăciun în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În localitatea Yiwu din China, Moşii se produc în serie pentru a ajunge sub brazii copiilor
În localitatea Yiwu din China, Moşii se produc în serie pentru a ajunge sub brazii copiilor

Meşterii care fabrică decoraţiunile pentru brazii de Crăciun locuiesc într-un oraş din China unde zilnic pare să fie sărbătoare. Poate că Moş Crăciun locuieşte în Laponia, dar are prieteni pretutindeni. Chiar şi în China, de unde importă ornamentele de Crăciun.

Beteală la fiecare colţ de stradă, Moşi Crăciun binevoitori şi beculeţe colorate peste tot. Aşa arată oraşul Yiwu din sud-estul Chinei. Aici e Crăciun în fiecare zi.

În Yiwu, cunoscut ca „Oraşul Crăciunului", sezonul festiv se transformă într-o afacere profitabilă. Se poate spune că bucuria Sărbătorilor „se produce la scară largă", notează agenţia Rex.

În acest caz, ajutoarele lui Moş Crăciun nu sunt reprezentate de reni, ci de o armată de chinezi şi chinezoaice. Fiecare câştigă circa 2 euro pentru o zi de lucru de 13 ore şi doarme într-o cameră cu opt paturi.

Această armată creează 70% din brazii de Crăciun şi ornamentele aferente ce se găsesc pe piaţa din Statele Unite, precum şi jumătate dintre produsele de acest gen exportate în Europa. Muncitorii lucrează în ateliere de mici dimensiuni, dar şi în fabrici mari sau care aparţin unor corporaţii. Anual sunt produse sute de mii de articole.

Numai anul trecut, 3.000 de containere au plecat zilnic spre Statele Unite şi ţări din Europa.

Preţuri accesibile

Una dintre firmele celebre este Yiwu Festival Gifts Co. Ltd, ce produce brazi de Crăciun pentru retailerul britanic B&Q. Principala hală din acest vast complex este de zece ori mai mare decât un stadion de fotbal. Şi este ticsită cu modele de reni şi de Moşi.

Renii de jucărie sunt exportaţi în toată lumea

Nu în ultimul rând, Yiwu este şi gazda celui mai mare festival de decoraţiuni pentru Sărbătorile de iarnă. Iar preţurile sunt mici.

Un brad artificial, de pildă, ce costă 10 lire sterline (11,2 euro) în Marea Britanie, costă aici numai 0,2 lire sterline (0,22 euro). Totodată, un Moş Crăciun care dansează şi costă 20 de lire sterline (22,5 euro) la britanici poate fi achiziţionat din Yiwu cu numai 1,2 lire (1,35 euro).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite