Oboseala măreşte riscul de somnambulism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa somnului creşte riscul de a deveni somnambuli, arată un studiu realizat la Universitatea din Montreal, citat de BBCNews. Cercetătorii au analizat comportamentul a 40 de persoane în

Lipsa somnului creşte riscul de a deveni somnambuli, arată un studiu realizat la Universitatea din Montreal, citat de BBCNews. Cercetătorii au analizat comportamentul a 40 de persoane în timpul nopţii, de-a lungul tuturor stadiilor de odihnă.

S-a observat astfel că numărul cazurilor de dereglare a somnului şi de somnambulism este mult mai mare în timpul somnului de "recuperare". Se estimează că mersul în somn, manifestare legată de comportamentul agresiv, afectează peste patru la sută din populaţie.

Tot mai mulţi adulţi suferă de somnambulism, unul dintre factorii declanşatori fiind oboseala acută acumulată zilnic. Privarea de orele necesare odihnei a fost legată, în multe cercetări, de mersul în somn, însă până în prezent rezultatele studiilor au fost neconcludente. În timpul cercetării, pacienţii au petrecut mai multe nopţi într-un laborator pentru a fi privaţi de somn şi pentru a se confrunta ulterior cu o stare de oboseală acută.

Toţi pacienţii au fost filmaţi în timpul somnului de recuperare, specialiştii evaluând comportamentul din timpul nopţii, de la somnul agitat la mersul prin cameră. Astfel, s-a observat că mersul în somn este întâlnit în special în faza de somn profund, când organismul îşi recapătă forţele. În momentele de somn profund activitatea electrică de la nivelul creierului încetineşte, aceasta fiind o etapă importantă în instalarea bunei dispoziţii şi a capacităţii de învăţare şi memorare.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite