O nouă insulă a răsărit în Marea Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O insulă nouă a apărut în Marea Roşie, aproape de coasta de vest a Yemenului, în urma unei erupţii vulcanice, a informat Agenţia Spaţială Americană (NASA).

Observatorul Pământului al NASA a publicat câteva fotografii în care apărea un nor de fum alb în apropierea unui arhipelag al insulelor Zubair, din Marea Roşie.

„Imaginile din decembrie 2011 arată o insulă acolo unde până acum era apă", a comunicat NASA, adăugând că „un nor de fum se ridică deasupra insulei, întunecat la bază şi mai clar spre partea de sus, fiind probabil un amestec de cenuşă şi vapori".

Insulele nu rezistă la valuri şi vânt

„Erupţiile vulcanice subacvatice au dus uneori la naşterea unor insule, însă majoritatea nu rezistă la acţiunile vântului şi ale valurilor", a declarat pentru CNN vulcanologul Rick Wunderman, menţionând că cele apărute în Marea Roşie au tendinţa să fie mai rezistente. Noua insulă a apărut între insulele Rugged şi Haycock, din arhipe­lagul Zubair, iar deocamdată dimensiunile ei sunt necunoscute.

În luna noiembrie a anului trecut, s-a format în acelaşi mod o nouă insulă şi în Canare. Atunci a erupt un vulcan subacvatic aflat la 1.200 de metri sub nivelul mării şi la şapte kilometri distanţă de cel mai sudic punct al insulelor Canare, Insula El Hierro.

"Erupţiile vulcanice subacvatice au dus uneori la naşterea unor insule, însă majoritatea nu rezistă la acţiunile vântului şi ale valurilor."
Rick Wunderman
vulcanolog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite