Mult lăudatul avion hipersonic al US Air Force a picat testele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
X-51A Waverider
X-51A Waverider

Zborul de încercare al avionului X-51 A Waverider, un aparat hipersonic experimental al armatei americane, s-a soldat cu un eşec din cauza unei defecţiuni care a împiedicat aprinderea reactorului, deasupra coastelor Californiei, informează AFP, citată de Realitatea TV.

Aeronava X-51A Waverider a fost transportată până la înălţimea de circa 15.240 de metri de un avion militar B52, fiind lansată în apropiere de promontoriul Point Mugu, de pe coasta vestică a SUA, la ora locală 11.36 (18.36 GMT). Propulsat de un motor folosit de obicei la rachete, Waverider a zburat numai 16 secunde din cauza defectării unui ampenaj - dispozitiv de stabilizare şi comandă a unui avion -, a anunţat US Air Force într-un comunicat.

Primul reactor trebuia să propulseze prototipul X-51 la viteza Mach 4,5 (peste 5000 kilometri pe oră) timp de 30 de secunde, după care un statoreactor l-ar fi ridicat la altitudinea de 21.000 de metri şi la o viteză Mach 6 (un Mach = raportul dintre viteza unui obiect într-un fluid şi viteza sunetului în mediul respectiv).

Zborul de încercare a luat însă sfârşit înainte ca statoreactorul să poată fi pus în funcţiune, a precizat sursa citată.

Testul prevedea un zbor de 5 minute la Mach 6, de şase ori mai mare decât viteza sunetului, cu alte cuvinte peste 7.300 de kilometri la oră. După o serie de teste cu rezultate contradictorii, a mai rămas un singur Waverider din cele patru de care dispunea la început armata americană.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite