„Mi-am dorit simplitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a stat, în Spania şi în Portugalia, în case cu vedere la mare sau aflate la doi paşi de ocean, handbalistul Alexandru Dedu s-a retras cu familia la Corbeanca, într-o locuinţă cu grădină şi cu livadă.

La vreo 15 kilometri de Bucureşti, în capătul unei străzi din Corbeanca (judeţul Ilfov), se află o casă pe care poţi s-o iubeşti din prima pentru liniştea ce-o înconjoară, dar mai ales pentru grădina spaţioasă, în care îşi fac loc lejer şi gazonul cu spaţii de relaxare sau de joacă, şi tufele de trandafiri, şi piscina, şi foişorul pentru sesiunile de grătar în familie şi o livadă cu peste 40 de pomi fructiferi de toate felurile, de la zarzări şi meri la nuci şi vişini.

Dincolo de livadă, e plin câmp. Fostul handbalist Alexandru Dedu locuieşte aici împreună cu familia - soţia şi cei trei copii - de mai bine de trei ani. Au cumpărat casa în 2005, în perioada în care fostul internaţional îşi juca ultimele meciuri de profesionist în Spania. Şi pentru că imobilul nu se preta la ceea ce familia Dedu avea nevoie, spaţiul a fost regândit şi recompartimentat cu ajutorul unor prieteni arhitecţi.

Aproape fiecare dormitor a venit la pachet cu o baie, terasa de la etaj a fost desfiinţată şi înlocuită cu diverse încăperi, au apărut spaţiile de joacă, de timp liber, de saună şi jacuzzi, livingul a primit ferestre pe post de pereţi, iar ceea ce iniţial trebuia să fie o pergolă s-a transformat într-o terasă deschisă aproape la fel de mare ca un apartament de două camere din Drumul Taberei.

„Când am început şantierul, nu ştiam mai nimic despre ce avea să urmeze, aşa că am stat cu lunile pe internet documentându-mă şi căutând soluţii. A fost o afacere bună să cumpărăm casa, dar m-a costat mai mult (şi a fost mult mai greu) să o reconsolidez şi să o regândesc decât dacă aş fi făcut-o de la zero", spune fostul internaţional, care nu regretă însă nicio clipă momentul în care a decis să se mute în Corbeanca.

Un living spaţios şi luminos, amenajat cu piese în culori naturale



Casa de pe plajă de lângă Barcelona

De la exterior la interior şi de la un colţ la altul, casa lui Alexandru Dedu e amenajată curat, nu are brizbrizuri de nicio culoare. „Mi-am şi ne-am dorit simplitate - de aceea vedeţi la noi aproape toţi pereţii goi, materiale naturale - granit şi foarte mult lemn (şi în exterior, şi în interior, de la terasă şi foişor la balustradă şi masca de la jacuzzi)", spune handbalistul, care detestă casele roşii şi galbene, balustradele din beton, inoxul ţipător.

În ţara celor care, dacă îşi permit, îşi construiesc vile cu două sau trei etaje şi îşi pun fântâni arteziene în curte, dar şi în living, Dedu se explică: „Am avut şansa să trăiesc nişte ani buni în Barcelona şi am învăţat de la catalani că este mai important ce ai în casă decât ceea ce se vede de afară.

Şi-am mai învăţat că nu-i bine să pui preţ pe eticheta canapelei mai mult decât pe familie, pe cei dragi, pe relaţii". Până la casa din Corbeanca, Alexandru Dedu şi ai lui au locuit în case pentru care, de cele mai multe ori, plătea clubul la care juca.

Un living spaţios şi luminos, amenajat cu piese în culori naturale

Pentru că familia extinsă e numeroasă, masa de dining stă mai mereu întinsă



Cu foarte mici excepţii, au ales mereu să stea în afara aglomerărilor urbane („Şi-aşa e nebunie în viaţa noastră, de ce să stăm în mijlocul nebuniei din oraş?"). Au locuit ani de zile în Franţa, în Germania (o căsuţă parte dintr-un conac), în Portugalia (o casă aproape de Oceanul Atlantic), dar singura casă „după care a plâns" nevasta lui Alexandru Dedu a fost cea din Spania.

„Am locuit vreo trei ani într-o căsuţă aflată la vreo 25 de kilometri de Barcelona, o casă destul de mică (avea numai trei camere), dar cu un balcon imens cu barbecue şi gril. Aveam vedere la mare, iar asta ne încărca bateriile în fiecare zi. Când am primit însă oferta de a pleca în Germania, am vândut căsuţa. În legătură cu asta am un regret. Dar e unul minor", povesteşte handbalistul de trei ori câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona.

Glorie de Barcelona

Fost pivot al naţionalei de handbal, Alexandru Dedu (40 de ani) are în palmares 240 de meciuri pentru România. A jucat la Poli Timişoara, apoi pentru Steaua Bucureşti, iar din 1996 a înscris pentru cluburi sportive de peste hotare. Spune că e recunoscător pentru faptul că a avut ocazia să joace pentru cluburi mari, între care FC Barcelona, care i-a adus trei Cupe ale Campionilor Europeni, o Supercupă a Europei şi un titlu naţional, şi FC Porto, cu care a câştigat patru titluri naţionale.

Pentru că familia extinsă e numeroasă, masa de dining stă mai mereu întinsă

Handbalistul şi-a amenajat la etaj un spaţiu de relaxare în care „vedete“ sunt tablourile cu tricouri



"Casa visurilor este una construită de mine de la zero, numai pe pământ, fără etaj, şi cu o curte foarte mare."
Alexandru Dedu
fost handbalist

3.000 de metri pătraţi de grădină are casa lui Alexandru Dedu

Handbalistul şi-a amenajat la etaj un spaţiu de relaxare în care „vedete“ sunt tablourile cu tricouri
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite