Un spaniol de 84 de ani, accidentat cu puţin timp înainte de a deveni cel mai vârstnic alpinist. A suferit răni la picior

0
Publicat:

Un spaniol în vârstă de 84 de ani s-a accidentat miercuri la picior în timpul tentativei de cucerire a vârfului Dhaulagiri din Nepal, unul dintre cei doi masivi de peste 8.000 de metri altitudine pe care îi mai avea de escaladat pentru a revendica titlul de cel mai vârstnic alpinist.

Bărbatul a escaladat 12 din cei mai înalți munți din lume FOTO 123 RF
Bărbatul a escaladat 12 din cei mai înalți munți din lume FOTO 123 RF

Acesta a ajuns pe 12 cei mai înalţi munţi din lume, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Un şerpaş a căzut peste Carlos Soria, acesta din urmă accidentându-se la tibie, conform unui mesaj postat în numele său pe conturile personale de Twitter şi Facebook.

Alpinistul, care se afla la a 15-a tentativă pe Muntele Dhaulagiri, se pregătea pentru un ultim efort pentru a ajunge în vârf când a avut loc incidentul, potrivit ziarului Himalayan Times.

"El a căzut când urca spre vârf (...) şi a suferit răni la picior", a a declarat pentru Reuters Thaneswar Guragai, director general al companiei Seven Summit Treks, care îi oferă sprijin local lui Soria.

Accidentul a avut loc la o altitudine de 7.600 de metri. Ghizii Sherpa îl aduceau în tabăra de bază, pentru a fi transportat cu elicopterul la Kathmandu, a adăugat Guragai. Soria a escaladat cu succes 12 dintre vârfurile de peste 8.000 de metri ale lumii mai având de cucerit munţii Dhaulagiri şi Shishapangma din Tibet pentru a deveni cel mai vârstnic alpinist care ajunge pe cele mai înalte 14 vârfuri ale planetei. El şi-a dedicat această tentativă victimelor vârstnice ale pandemiei de COVID-19.

Performanță ireală: Cum arată bărbatul de 53 de ani, care a escaladat Everestul pentru a 27-a oară

Şerpaşul nepalez Kami Rita a escaladat pentru a 27-a oară vârful Everest, stabilind astfel un nou record pe "acoperişul lumii", a anunţat miercuri organizatorul expediţiei. 

"A atins cu succes vârful în această dimineaţă, în timp ce ghida un alpinist vietnamez", a declarat Mingma Sherpa, reprezentantul agenţiei Seven Summit Treks. Kami Rita Sherpa, în vârstă de 53 de ani, deţine recordul de la cea de-a 22-a sa ascensiune pe Everest, efectuată în 2018, când a doborât recordul anterior pe care l-a împărţit cu alţi doi şerpaşi, ambii retraşi din activitate. Duminică, un alt alpinist, Pasang Dawa Sherpa, în vârstă de 46 de ani, a urcat pe Everest pentru a 26-a oară, egalând recordul lui Kami Rita.

În 1994, prima ascensiune

Ghid de mai bine de douăzeci de ani, Kami Rita Sherpa a atins pentru prima dată cel mai înalt vârf al planetei (8.848 de metri) în 1994. De atunci, el a urcat aproape în fiecare an pe Everest şi, în mai multe rânduri, a condus chiar prima echipă de tehnicieni de acces pe corzi responsabilă cu deschiderea drumului către vârf.

"Aceste recorduri nu au fost stabilite cu intenţia de a le atinge, ci ca parte a slujbei mele de ghid", a declarat Kami Rita pentru AFP în aprilie, în timp ce se îndrepta către tabăra de bază. 

Supranumit "Omul Everestului", Kami Rita Sherpa s-a născut în 1970 la Thame, un sat din Himalaya recunoscut drept o adevărată pepinieră de alpinişti talentaţi. Ghizii nepalezi, de obicei şerpaşi din văile din jurul Everestului, sunt consideraţi pilonii industriei de alpinism din Himalaya. Aceştia îşi asumă riscuri enorme pentru a transporta echipamente şi alimente, pentru a fixa frânghii şi a repara scări.  

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite