„Aur plutitor” în valoare de 500.000 de euro, găsit într-un cașalot mort eșuat în Insulele Canare. Ce este ambra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când un cașalot a eșuat pe o plajă din Insula Canare, La Palma, nimeni nu și-a imaginat că o comoară valoroasă ar fi ascunsă în măruntaiele sale, scrie The Guardian.

Cercetătorii inspectează un cașalot mort în Las Palmas. Foto: Universidad de Las Palmas
Cercetătorii inspectează un cașalot mort în Las Palmas. Foto: Universidad de Las Palmas

Valurile mari și o maree în creștere au făcut dificilă efectuarea unei autopsii, dar Antonio Fernández Rodríguez, șeful Institutului pentru sănătatea animală și securitatea alimentară de la Universitatea din Las Palmas din Grand Canaria, era hotărât să afle de ce a murit balena.

Suspectând o problemă digestivă, el a inspectat colonul animalului – și a simțit ceva tare lipit de acea parte a intestinului. „Ceea ce am scos a fost o piatră de aproximativ 50-60 cm în diametru și cântărind 9,5 kg”, a spus el. „Valurile se spărgeau de balenă. Toată lumea privea când m-am întors la plajă, dar nu știau că ceea ce aveam în mâini era ambră”.

Ambergris sau ambra este o substanță rară, cunoscută adesea sub numele de aur plutitor, care a fost Sfântul Graal al parfumerilor de secole. „Bolovanul” pe care Fernández îl ținea în mână valora aproximativ 500.000 de euro..

Originea ambrei, produsă de aproximativ unul din 100 de cașaloți, a fost aflată doar când a început vânătoarea de balene pe scară largă, la începutul secolului al XIX-lea. Balenele mănâncă cantități mari de calmar și sepie, dintre care majoritatea nu pot fi digerate și sunt vărsate. Dar unele rămân în tubul digestiv al acestor animale și de-a lungul anilor se combină în intestinele balenei pentru a forma ambra. Aceasta este uneori excretată, motiv pentru care se găsește cel mai frecvent plutind în mare. Dar uneori, ca și în cazul cașalotului din La Palma, crește prea mare, rupând intestinul și ucigând balena.

Ambra are un miros lemnos asemănător santalului, dar conține și ambreină, un alcool inodor care poate fixa și prelungi durata de viață a mirosurilor, de unde și popularitatea sa printre parfumieri.

Ambergris extras din intestinul unui cașalot mort pe insula La Palma. Foto:Universidad de Las Palmas
Ambergris extras din intestinul unui cașalot mort pe insula La Palma. Foto:Universidad de Las Palmas

SUA, Australia și India au interzis comerțul cu ambergris, ca parte a interdicției de vânătoare și exploatare a balenelor.

Fernández, care a efectuat autopsii a peste 1.000 de balene, a spus că sepsisul cauzat de ambră a ucis balena.

Institutul caută un cumpărător, iar Fernández a spus că speră că fondurile strânse vor merge pentru a ajuta victimele vulcanului care a erupt pe La Palma în 2021, și care a provocat daune de peste 800 de milioane de euro și a distrus sute de case și afaceri..

Legea este diferită în fiecare țară”, a spus Fernández. „În cazul nostru, sper că banii vor merge pe insula La Palma, unde balena a eșuat și a murit”.

Într-una dintre numeroasele sale digresiuni din Moby-Dick, romancierul Herman Melville dedică un întreg capitol ambrei, pe care o descrie ca fiind „moale, ceroasă și atât de aromată și picantă, încât este folosită în mare măsură în parfumerie... Cine ar crede, apoi, ca doamnele și domnii atât de faini să se răsfețe cu o esență găsită în măruntaiele necinstite ale unei balene bolnave! Totuși așa este!

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite