Prima maşină zburătoare ar putea fi livrată în 2026. Care este compania producătoare | VIDEO

0
Publicat:

Profitând de avantajele țării în domeniul tehnologiilor auto electrice, mai multe companii chinezeşti care au dezvoltat maşini zburătoare se grăbesc să-şi lanseze modelele, pentru a revendica o mare parte din piaţa globală, potrivit CNBC.

Model Xpeng la Salonul Auto de la Beijing, foto Facebook
Model Xpeng la Salonul Auto de la Beijing, foto Facebook

Prima dintre ele care a făcut însă, marele anunţ privind data de livrare a unui model de vehicul zburător a fost Xpeng, prin filiala sa Xpeng AeroHT. Astfel, vineri, copreşedintele producătorului chinez de vehicule electrice a declarat că şi-au propus să livreze clienţilor maşina lor zburătoare în 2026.

Vă reamintim că, anul trecut, Xpeng AeroHT a prezentat un portavionul terestru, de fapt un camion mare, pe care era ataşată o dronă electrică cu decolare şi aterizare verticală, cu două locuri în interior. Practic, aceasta se poate detaşa de camion şi se deplasează prin aer.

Brian Gu, copreşedintele Xpeng, a declarat că vehiculul va fi disponibil pentru precomandă în acest an, adăugând că Xpeng AeroHT speră să îl livreze în 2026. De asemenea, el a detaliat planurile mai mari ale companiei, legate de colaborarea  cu zonele preurbane, unde ar putea fi construite parcuri de zbor.

„Suntem încrezători, pentru că proiectăm acest tip de vehicul nu pentru utilizarea în centre urbane, ci pentru periferii, în zone pitoreşti, undevom colabora cu municipalităţile pentru a crea parcuri şi zone de zbor, care să le permită oamenilor să se bucure acest lucră fără bătaia de cap pentru obţinerea tuturor aprobărilor, proces care poate fi destul de complicat”, a explicat Brian Gu.

Deşi termenul anterior pentru livrarea primei maşini zburătoare a fost iniţial trimestrul al patrulea din anul 2025, reprezentanţii companiei Xpeng au declarat că această întârziere este cauzată de faptul că vehiculul lor cu decolare şi aterizare verticală se află încă în proces de certificare, la autoritatea de reglementare a aviaţiei din China.

În ceea ce priveşte utilizatorii maşinii zburătoare, tot copreşedintele producătorului chinez de vehicule a ţinut să precizeze că pasagerii nu vor avea nevoie de o licenţă specială pentru a pilota drona, pentru utilizarea în scop de agrement.

„Pentru că folosim cazul de utilizare legată de agrement şi sport pentru utilizarea iniţială a acelui dispozitiv de zbor. Pe măsură ce vă apropiaţi de centrele urbane... aveţi nevoie de licenţe speciale şi va fi mult mai complicat să obţineţi aprobarea”, a spus el.

La rândul său, directorul companiei Xpeng, He Xiaopeng, a declarat că scopul lor este să se extindă în alte domenii ale mobilităţii electrice, iar robotica şi maşinile zburătoare fac parte din obiectivele companiei pe termen lung.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite