Cum purtăm denimul în ţinute de birou: care sunt croielile şi combinaţiile de culori potrivite pentru mediul de afaceri FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Carmen Negoiţă Arhivă Personală, Getty, AP
FOTO Carmen Negoiţă Arhivă Personală, Getty, AP

Denimul, un material practic regăsit din abundenţă în rândul trendurilor vestimentare de anul acesta, este, de obicei, marca unui stil lejer. Acesta poate fi încadrat cu succes şi în ţinutele purtate în mediul profesional, care se construiesc, de cele mai multe ori, după reguli vestimentare stricte.

Pentru unele femeile de carieră, ideea de a purta jeans la locul de muncă este imposibil de acceptat. Deşi denimul poate lua forme cât se poate de sobre, comodul material aflat în tendinţe anul acesta este reprezentativ pentru stilul casual, fiind folosit odinioară în crearea hainelor minerilor. De aceea, purtarea hainelor din denim în mediul de afaceri este privită cu retincenţă, mai ales că în această sferă profesională există, în majoritatea cazurilor, reguli vestimentare stricte. Totuşi, în zilele noastre, denimul poate fi inclus cu succes şi în ţinutele business, mai ales în domeniul slujbelor creative, cum este publicitatea. Chiar şi unele companii din cele care au un cod vestimentar strict le permit uneori angajaţilor să „rupă“ barierele şi să îşi asorteze nelipsita cămaşă albă cu blugi în locul pantalonilor de stofă.

„Denimul poate fi inclus în ţinutele de birou numai când politica interioară a companiei permite acest lucru. De exemplu, sunt companii care permit adoptarea unei ţinute casual doar la sfârşitul săptămânii, aşa că atunci se poate purta denim. La bărbaţi un pantalon din denim cu o camaşă şi sacou este potrivit pentru ţinuta de birou. Femeile pot adopta aceeaşi vestimentaţie sau pot purta o cămaşă din denim cu o fusta cu croială în «A» ori conică, pantofi cu un tocul mic sau în stil oxford şi un palton cât timp este mai răcoare“, sfătuieşte Carmen Negoiţă, blogger de modă la carmennegoita.com.

moda

Carmen Negoiţă, blogger de modă

Modele şi culori de jeans pentru birou

Chiar dacă denimul este primit din ce în ce mai bine în mediul de afaceri, flexibilitatea ţinutelor este în continuare limitată. De pildă, nu orice model de jeans este privit cu ochi buni, existând o linie fină între piesele vestimentare lejere, dar potrivite pentru mediul profesional, şi cele care dau ţinutei un aspect neîngrijit. Din acest motiv, denimul decolorat, tăiat sau cu diverse aplicaţii nu trebuie să se regăsească printre piesele purtate la birou. Opţiunea acceptată în mediul profesional este denimul în nuanţe uniforme. „Ca şi culori, negru şi albastru indigo închis se încadrează cel mai bine într-o ţinută office“, este de părere Carmen Negoiţă.

moda

Ţinută Creatures of Comfort

Din punct de vedere al croielii, pantalonii din denim pot urma linia corpului, fără a fi, însă, foarte strâmţi. Anul acesta sunt preferate modelele cu talie înaltă, care pot fi combinate cu o cămaşă băgată în interior, o maletă, un tricou într-o nuanţă neutră sau, în cazul ţinutelor formale, asortate cu un sacou cambrat pe talie, lung până pe şolduri. 

În cazul jeanşilor cu o croială mai largă sau evazată, cum sunt cei din colecţia de primăvară-vară 2016 a casei de modă americane Creatures of Comfort, sunt permise şi culorile mai deschise, potrivit ediţiei americane a publicaţiei „Forbes“. O regulă importantă în purtarea pantalonilor din denim la birou este însă păstrarea unei note sobre.

moda

Creaţie Rodebjer

„Trebuie să evităm totuşi pantalonii boyfriend, prea largi. În rest, evazaţi, drepţi sau pe corp, toate aceste modele merg la birou atâta timp cât avem grijă să le dăm o notă de eleganţă şi seriozitate. Pantofii cu toc, un sacou sau o bluza elegante, din materiale de calitate, vor schimba imediat ţinuta“, explică bloggerul de modă.

În ceea ce priveşte fustele din denim, regula culorilor rămâne neschimbată, fiind preferate nuanţele închise. Cele mai apreciate modele sunt fustele midi, cu o lungime care variază de la o palmă deasupra genunchiului, la una sub genunchi, cu croială conică sau în „A“. 

Femeile pot purta chiar şi cămăşi sau jachete din denim, croiala „câştigătoare“ în cazul ambelor piese vestimentare fiind cea cambrată pe talie sau accesorizată cu o curea care să sublinieze mijlocul.

moda

Creaţie Dries Van Noten 

Nuanţe acceptate: pasteluri şi tonuri reci 

În mediul profesional, sfera cromatică nu este foarte permisivă. Cu toate acestea, eterna combinaţie alb-negru nu este singura opţiune. Culorile reci, în general, dar şi cele pastelate, pot fi alăturate unor piese din denim. Dacă optăm totuşi pentru nuanţe calde, acestea un trebuie să fie foarte aprinse. În locul unui roşu electric, de exemplu, este preferat cărămiziul, cum întâlnim în colecţia de primăvară-vară 2016 a casei de modă Creatures of Comfort, dar şi în ţinutele bloggerului de modă român, care a ales să asorteze o cămaşă din denim cu un palton într-o nuanţă închisă de marsala.

moda

Ţinută Creatures of Comfort

„La o piesă din denim putem alătura practic orice culoare, dar pentru birou le-aş evita pe cele ţipătoare. Fie că alegem un albastru, fie un verde, trebuie să fie o nuanţă uşor pastelată, care nu distrage atenţia partenerilor de afaceri de la lucrurile importante. În caz contrar, privirile lor vor fi atrase de intensitatea culorii pe care o purtăm şi nu se vor putea concentra corespunzător pe ce avem de spus. Camel, gri sau ecru sunt deasemenea foarte potrivite“, spune Carmen Negoiţă. 

Combinaţii riscante 

O combinaţie inedită regăsită printre propunerile marilor case de modă, printre care Opening Ceremony şi Derek Lam, sunt ţinutele formate în întregime din piese din denim, cum ar fi o cămaşă din jeans, asortată cu o fustă sau o pereche de pantaloni din acelaşi material. O astfel de ţinută este însă una destul de riscantă, potrivit lui Carmen Negoiţă.

moda

Ţinute Derek Lam

„Nu mi se pare foarte potrivită pentru mediul office. Poate în cazuri mai speciale, unde codul vestimentar nu este atât de strict, putem purta o astfel de ţinută doar dacă piesele sunt din denim aproximativ de aceeaşi culoare. Putem asorta, în acest caz, un palton şi nişte botine elegante. Personal, mi se pare potrivită combinaţia cu nuanţa camel. Îi dă o nota foarte elegantă“, a mai spus bloggerul de modă.

O alegere la fel de controversată sunt rochiile şi salopetele din denim purtate la birou. O astfel de ţinută poate fi însă „îmblânzită“ cu ajutorul unui sacou negru purtat pe deasupra rochiei, şi a unei cămăşi albe, simple, purtate pe sub salopetă. Astfel de creaţii se regăsesc în colecţiile pentru sezonul cald al anului 2016 semnate de casele de modă Cushnie Et Ochs, Diesel Black Gold şi Fendi.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite