Cine ar putea fi primul samurai canonizat de Vatican. A fost exilat pentru că a refuzat să renunțe la creștinism

0
Publicat:

Vaticanul a început de mai multe luni să cerceteze miracolele asociate cu samuraiul Takayama Shigetomo. Dacă cel puțin un miracol va fi confirmat, acest lucru va duce în maximum doi ani la canonizarea primului samurai.

Takayama Shigetomo, un erou al Japoniei FOTO Wikipedia
Takayama Shigetomo, un erou al Japoniei FOTO Wikipedia

Informația a fost confirmată recent de către cardinalul japonez Thomas Aquinas Manyo Maeda de Osaka, într-un interviu acordat site-ului filipinez CBCP News.

„Ne rugăm pentru ca cercetarea și documentarea miracolelor înfăptuite de către Ukon să fie finalizată și aprobată cel târziu până la finalul anului 2025”, a declarat cardinalul japonez.

Născut în 1552, Takayama Shigetomo “Ukon” rămâne probabil cel mai faimos samurai creștin. Acesta a fost convertit la creștinism de către misionarii iezuiți din Portugalia și botezat când avea 11 ani, însă a îmbrățișat întru totul credința sa pe când avea 20 de ani, după ce a fost la un pas să fie ucis într-un duel cu săbiile.

Samuraiul Takayama Shigetomo „Ukon” s-a remarcat prin curajul său în numeroase bătălii și a condus trupele japoneze pentru a stabiliza o Japonie scindată în timpul lui Oda Nobunaga, considerat primul unificator al Japoniei și care a manifestat toleranță față de misionarii creștinii.

Numai că după ce Oda Nobunaga a fost ucis în 1582, în locul său a venit vasalul său Toyotomi Hideyoshi, care se temea că extinderea creștinismului în Japonia ar putea face țara vulnerabilă în fața invaziilor străine.

Așa că acesta a început persecutarea creștinilor. Având în vedere numeroasele fapte eroice ale lui Takayama din trecut, Hideyoshi s-a oferit să îl lase să își păstreze castelul și pământurile cu condiția să renunțe la creștinism. Însă Takayama a refuzat fără ezitare oferta.

Takayama a renunțat la proprietățile sale, iar în 1614 a fost exilat împreună cu alți 350 creștini catolici la Manila, în Filipine. Takayama nu avea să își mai revadă vreodată țara natală și pe care a iubit-o atât de mult. A murit la Manila după doar 44 de zile, cauza probabilă a morții fiind o boală tropicală.

În 2013, episcopii catolici din Japonia au trimit un dosar de 400 de pagini la Vatican prin care cereau beatificarea lui Takayama ca martir, subliniind sacrificiul său pentru credința sa. Iar Papa Francisc a semnat pe 22 ianuarie 2016 decretul privind recunoașterea martiriului samuraiului japonez, care a fost beatificat în timpul unei slujbe la Osaka pe 7 februarie 2017.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite