Locuitorii de la polul romanesc al frigului se "incalzesc" cu umor negru
0Cand e cald la Intorsura Buzaului, termometrele arata -22'C
De mai bine de o saptamana, la Intorsura Buzaului, asezare covasneana cu vreo 9.000 de suflete botezata oras, termometrele parca au luat-o razna: minus 32-36 grade Celsius noaptea si minus 20-22 de grade in miezul zilei, cand soarele mai inmoaie, pentru o ora, doua, gerul naprasnic.
De la un capat la altul, localitatea e invaluita intr-o pacla care - te dumiresti intr-un tarziu - nu e altceva decat fumul ce curge din hornuri si se prelinge apoi spre pamantul acoperit de o jumatate de metru de zapada sticloasa. In case, sobele duduie de dimineata pana seara si de seara pana dimineata, dar in zori oamenii se trezesc cu ferestrele matuite de gheata. "La noi e o vorba, sase luni pe an e iarna grea, sase luni e frig, iar restul e vara! Suntem obisnuiti cu frigul, la minus 5 grade, stam afara doar in tricou, da' ce patimim de cateva zile cred ca pe altii i-ar fi dat gata", spune viceprimarul Aurel Hermenean, abia miscandu-si buzele dupa "o tura pe-afara, sa vada cand or putea porni masinile de la salubrizare". De trei zile, gunoierele au intepenit in decor, una chiar in fata primariei, si nu mai vor sa se urneasca nici cu slujbe. Aproape de "Buceagul" incremenit cu capota ridicata, cativa insi s-au strans langa o Dacie de sub care se itesc picioarele proprietarului. "A pornit-o la sfert de cheie, ca o tine in garaj, la caldura, si aici, intr-un sfert de ora, i s-au blocat rotile din spate, de ger", explica unul dintre ei. Iesit de sub masina, proprietarul suduie cu naduf: "Daca nici acum n-o ia, o las dracu' aici pana la primavara!" Dupa cateva opinteli, in uralele impingatorilor, Dacia se urneste din loc, cu motorul turat la maximum, si dispare invaluita intr-un nor de fum albicios. Multumiti, oamenii trec strada si iau in primire doua ambulante, intepenite si ele pe marginea drumului. "Cu masinile mici mai e cum mai e, iti mai da careva curent, te mai impinge, da' cu camioanele si tractoarele e nenorocire, de cand cu gerurile astea, nu mai pornesc neam", se jeluieste viceprimarul. "Azi inca e bine, dimineata la opt n-au fost decat minus 32 de grade. Dar marti, cand am vazut pe termometre minus 36,2 grade in aer si minus 38 la sol, am crezut ca visez", face haz de necaz meteorologul Ciprian Bularca. Omul lucreaza de peste 20 de ani la statia meteo, dar nu-si aminteste sa mai fi fost asemenea ger in februarie: "Am mai avut intr-o noapte, in '93 parca, minus 32 de grade si a mai fost o data, in '88, minus 41 de grade, record absolut, dar era in ianuarie".
Terorizati de frigul crancen care nu mai conteneste, oamenii nu ies din case decat daca n-au incotro. Si-au stivuit din vreme lemnele in batatura - asezarea e la cateva zeci de kilometri de magistrala de gaz metan - si, dupa ce-si hranesc animalele, mai scot nasul de la caldura abia spre pranz, cand da soarele.
Localitatea are si incalzire centrala, pentru cele vreo 600 de apartamente de bloc. Aproape 400 de familii s-au debransat insa de cativa ani si si-au tras sobe de teracota ori centrale termice pe lemn sau rumegus. "Multi regreta acum si vor sa se rebranseze, ca lemnele sunt scumpe al dracu', 600.000-700.000 de lei metrul ster, ca si tona de rumegus, si ii costa incalzirea pe putin 3 milioane lunar. Acu', de cand cu centrala noua, vin sa-i rebransam, dupa ce au vazut ca la noi costa doar pe jumatate si au caldura si apa calda 24 din 24", spune Nicolae Constantin, directorul de la Confort SRL, firma de termoficare-apa-canal a Consiliului local. Noua centrala "superecologica", pe rumegus, pusa in functiune anul trecut, a costat 210 miliarde lei, bani veniti in cea mai mare parte dintr-o finantare PHARE si intrati aproape in totalitate in conturile firmei daneze care a facut proiectul si a furnizat instalatiile. Consuma aproape 100 de tone de rumegus in 24 de ore, furnizeaza gigacaloria la un pret de invidiat - doar 750.000 de lei - dar are putini clienti: vreo 200 de familii de la bloc, plus scolile, gradinitele, dispensarul, doua sali de sport si cele cateva institutii publice din Intorsura.
"De cand cu gerurile astea, mergem la economie, ca abia mai putem urni cate un camion, doua pe zi sa aducem rumegusul de la furnizori, da' am auzit ca de sambata se mai incalzeste, sper sa facem fata pana atunci", mai spune directorul Nicolae, grabit sa plece la gara "sa vad dac-au reparat conducta aia de apa calda care a-nghetat azi-noapte si a plesnit dupa ce s-a oprit curentu', aproape o ora, ca se rupsese de ger reteaua". La doi pasi de centrala care duduie, cativa insi se grabesc sa termine de montat o usa termopan la un magazin. "Hai, ba, miscati-va mai repede ca am treaba acasa, stau sa-mi fete cateva oi si trebuie sa bag imediat mieii in casa, ca pe geru' asta nu rezista nici jumate de ora afara", ii zoreste cel ce pare a fi seful.
Cu mainile si fetele vinetii - sunt minus 22 de grade, la soare! -, oamenii o dau pe umor negru in timp ce trebaluiesc: "Bine ca zilele astea n-a murit nimeni, ca de da careva coltu', n-ai cum sa-l ingropi, daca-l scoti din casa, in zece minute e beton, n-ai decat sa-l pui in sura pana la primavara, cand s-o dezgheta pamantu', ca acu' nu poti sapa groapa nici cu pichamaru'!"
La Cluj - ger de ingheata Electrica
* O treime din Cluj-Napoca a stat ore in sir in bezna, deoarece aparatele de la un transformator de tensiune au inghetat
* Primarul acuza Electrica de proasta gestionare a penei de curent si ameninta ca face demersuri pentru inlocuirea conducerii
O treime din municipiul Cluj-Napoca a stat in bezna mai multe ore incepand de miercuri, de la ora 18, din cauza unor defectiuni aparute la un transformator. Pana de curent a afectat cartierele Marasti, Gheorghieni si Intre Lacuri, iar Primaria Cluj-Napoca a fost asaltata de telefoane. "Am fost sesizati de o familie care avea un copil de o luna, bolnav. In patru ore au sunat 240 de cetateni, la ora 3 inca eram la lucru si inca mai sunau. Cei de la Electrica au ultimul cartonas galben de la mine pentru modul in care au gestionat pana de curent. Am cerut un raport explicativ si daca nu primesc luni o informare din care sa aflu de ce nu au lucrat mai repede voi face demersuri pentru inlocuirea conducerii si voi trece la latura financiara, deoarece le platim service-ul si ne costa miliarde. Am cerut explicatii si mi s-au dat informatii contradictorii: ori ca a cazut un transformator, ori ca s-au rupt cabluri", a declarat ieri primarul Emil Boc. Purtatorul de cuvant al SC Electrica Cluj, Andrei Rusu, a declarat pentru Adevarul ca nu are cunostinta de vreo solicitare facuta de Boc. Rusu ne-a explicat ca "a cazut" un transformator, deoarece au inghetat aparatele. In ultima saptamana, noptile au fost la Cluj-Napoca neobisnuit de friguroase pentru acest oras, temperatura coborand sub minus 20 de grade. Purtatorul de cuvant ne-a mai spus ca la ora 20 a inceput sa primeasca curent cartierul Gheorghieni, iar peste o ora si jumatate si celelalte doua, insa apoi au mai fost pauze deoarece au fost verificari asupra stabilitatii furnizarii de energie. "Specialistii nostri au stat pana la 5 dimineata pentru a verifica sistemul", a adaugat Andrei Rusu. Furnizarea fara intreruperi a curentului s-a facut dupa ora 1,35.
Din cauza podurilor de gheata
Pericol de inundatii pe Valea Muresului Superior
In urma temperaturilor scazute inregistrate in ultimele zile, pe Valea Muresului Superior s-au format poduri de gheata pe o lungime de cativa kilometri, a caror grosime depaseste o jumatate de metru. Chiar daca specialistii incearca sa-i linisteasca, fenomenul constituie un motiv de ingrijorare pentru locuitorii din Defileul Muresului, intrucat aproape in fiecare primavara, prin topirea zapezilor, le-au fost inundate casele si gospodariile. Pericolul mare de inundatii este intre localitatile Deda si Brancovenesti, dar in amonte, spre Stanceni, exista o portiune de sosea de aproximativ 100 de metri, care poate sa se prabuseasca in orice moment intrucat digul de protectie este distrus.
Seful Dispeceratului Directiei Apelor Mures, Angela Socaciu, a aratat ca sectiunile monitorizate indica, in majoritatea lor, prezenta podurilor de gheata, dar ca este un fenomen normal, care s-a accentuat datorita temperaturilor scazute din ultima perioada. "In momentul de fata nu exista nici un pericol in privinta gheturilor din judetul Mures. Potentialul pericol ar putea aparea atunci cand, odata cu incalzirea vremii, ar aparea si precipitatii consistente", a afirmat Angela Socaciu. Ea a precizat ca in acest moment s-ar mai putea forma poduri de gheata si in unele zone in care albia Muresului este gatuita, fapt care ar conduce la acumulari artificiale de apa. Specialistii de la Directia Apelor sustin ca monitorizeaza situatia in continuare si ca, la nevoie, vor solicita sprijinul celor de la Protectia Civila, pentru dinamitarea podurilor periculoase.