„Grădina cu remedii“: Sectorul de plante medicinale al Grădinii Botanice din Bucureşti a fost reamenajat complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Grădina cu Remedii“ poate fi vizitată zilnic între orele 9.00-17.00
„Grădina cu Remedii“ poate fi vizitată zilnic între orele 9.00-17.00

„Grădina cu Remedii“, sectorul de plante medicinale şi utile din cadrul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză“ din Bucureşti a fost reamenajat complet. Proiectul a vizat amenajarea unei suprafeţe de 1800 mp, semnalizarea zonei şi a plantelor şi s-a desfăşurat în două etape.

„Grădina cu Remedii“ este rezultatul unui parteneriat pe termen lung încheiat între Grădina Botanică „Dimitrie Brândză“ şi Secom® şi îşi propune să crească gradul de informare cu privire la beneficiile plantelor pentru sănătate şi să redea totodată publicului un spaţiu în care se pot familiariza cu sute de plante medicinale.

Proiectul a început în 2016, când au fost realizate lucrări pe 60% din suprafaţa sectorului, şi a fost reluat în primăvara anului 2017, atunci când s-au efectuat lucrări de curăţare, toaletare şi întreţinere a întregii suprafeţe. Ulterior, s-a aplicat o folie anti-buruieni, peste care s-a aplicat scoarţă decorativă şi piatră ornamentală. În această etapă s-au aplicat tratamente de fertilizare a solului şi tratamente fito-sanitare pentru labirintul verde.

gradina cu remedii

În cadrul proiectului au fost aduse câteva specii noi de plante şi au fost etichetate. Astfel, vizitatorii pot afla denumirile plantelor, originea şi beneficiile pentru sănătate. Cele peste 300 de specii de plante sunt segmentate în funcţie de acţiunea terapeutică, în 26 de sectoare. Astfel, bucureştenii pot vedea care sunt plantele care susţin sistemul imunitar, cardiovascular sau care au tradiţie în realizarea cosmeticelor naturale.

„Grădina cu Remedii“ este amplasată în proximitatea serelor şi poate fi vizitată zilnic între orele 8.00 - 20.00 (perioada 16 martie – 15 octombrie) şi între orele 9.00-17.00 (16 octombrie – 15 martie). 

„O grădină se creşte şi îngrijeşte. Suntem pentru al doilea an alături de Grădina Botanică Bucureşti şi încercăm să ne respectăm angajamentul pe care ni l-am luat anul trecut, atunci când am lansat proiectul «Grădina cu Remedii». Într-o lume grăbită, în care stresul este la cote maxime, credem că avem şi mai mare nevoie să ne întoarcem spre natură şi spre resursele pe care ni le oferă aceasta“, a declarat Lucia Costea, managing partner Secom®.

gradina cu remedii

Sectorul de plante medicinale şi utile a fost amenajat în perioada 1886-1907, odată cu amenajarea Grădinii Botanice în şoseaua Cotroceni. Zona se distinge prin forma unică dată de labirintul verde, design-ul inedit realizat printr-un gard viu din Buxus sempervirens şi speciile de plante medicinale din flora spontană. 

„De-a lungul celor aproximativ 130 de ani de existenţă sectorul de plante medicinale şi utile nu şi-a modificat structura. Poate doar tipurile şi numărul de specii găzduite. Cu siguranţă a avut perioade mai bune şi perioade mai puţin bune. Am primit cu bucurie propunerea Secom® de revitalizare a sectorului, iar după cei doi ani de colaborare putem spune că nu am greşit deloc pentru că astăzi „Grădina cu Remedii“ are o altă înfăţişare“, a declarat prof. univ. dr. Paulina Atanasiu, Directorul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândza“ Bucureşti.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite