Ecuador, suvenire din cap de mort şi ceaiuri de coca
0Localnicii cred în şamani, turiştii sunt alimentaţi cu fierturi de coca, iar la obiectele artizanale mai găseşti şi azi câte un cap de om mumificat provenit de la duşmanii decapitaţi ai triburilor indigene.
San Fransisco de Quito se întinde între pantele vulcanului Pichincha şi o vale ceţoasă care duce la jungla amazoniană. Capitala Ecuadorului seamănă cu un colier crăpat, lung de vreo 30 de kilometri.
Nicăieri nu am mai văzut soarele răsărind şi apunând ca aici: în fiecare zi a urcat şi a coborât cu o viteză alarmantă. Eram în Anzi, la 20 de kilometri de Ecuator şi la o altitudine de 3.300 de metri.
Spre deosebire de Peru, aici m-am obişnuit mult mai repede cu climatul local, greu de suportat pentru un cetăţean european care trăieşte la câmpie.
Adaptarea organismului la o asemenea înălţime nu ţine de cât de mult sport faci sau cât de în formă eşti fizic vorbind, ci de cum îţi circulă sângele. O chestie pur genetică. Foarte important este să o iei uşor, să bei multe lichide şi să mănânci cât mai puţin.
Ca să depăşeşti mai bine starea de „cap greu", peste tot eşti servit cu ceaiul din frunze de coca. „Mate de coca" nu conţine decât un procent de 0,2% cocaină şi nu este un drog ilegal. Dimpotrivă, băutura revigorantă se prezintă drept cel mai eficient remediu, recomandat până şi de medicii locului, pentru a te acomoda între vârfurile Anzilor.
Capitala Americană a Culturii
Capitala Ecuadorului este un oraş cu cartiere pitoreşti, aruncate pe versanţii unei depresiuni situate la mare altitudine. Centrul vechi răsfaţă ochiul cu frumoase clădiri coloniale, iar străzile sunt înnobilate de arcade şi porţi construite acum câteva secole.
Cu toate aceste, Quito nu este foarte căutată de turişti, fiind eventual un scurt popas în călătoriile către Insulele Galapagos, locul cel mai cunoscut din ţară. Oraşul oferă însă privelişti care-ţi taie respiraţia aproape la fiecare colţ de stradă.
Centrul istoric, aflat sub protecţia UNESCO, unul dintre cele mai mari din America de Sud, se mândreşte cu peste 40 de biserici coloniale, 16 mănăstiri şi nenumărate pieţe pitoreşti.
În ultimii ani, au început să fie deschise şi promovate mai multe muzee. Hotelurile, restaurantele şi cafenelele s-au modernizat. Anul trecut, ca recunoaştere a bogatei sale moşteniri culturale şi arhitecturale, Quito a devenit Capitala Americană a Culturii.
„Cred că de vină pentru numărul mic de turişti este clima, dragă domnule, mi-a spus un chelner cu mâncărici la limbă. Vremea la noi este schimbătoare. Dimineaţa soarele străluceşte, după-amiaza plouă, iar seara te poţi aştepta să fie iarnă. Este exact ca dispoziţia unei femei."
Trofeele tribului Achuar, suvenire
Mă aflam în Guápulo, un cartier ce părea nelocuit, deşi după graffiti de pe pereţii albi ai caselor puteai să-ţi dai seama că e cât se poate de populat. De dizidenţi, aş putea glumi acum, căci mesajele erau de genul: „Nu votaţi!", „Nu vă supuneţi!", „Anarhismul e calea!".
Căsuţele cu faţade mediteraneene păreau adormite, ghemuindu-se în ceţoasa Valle de los Chillos, şi părând că se surpă odată cu stâncile pe care stăteau parcă gată să se prăvălească.
În partea de sus a cartierului am dat peste o galerie cu obiecte locale. Printre coşuri împletite şi covoare, am văzut un cap ce părea să fie de om, dar avea mărimea şi forma unui măr copt. Era aşezat într-o cutie de sticlă, cu ochii oarecum cusuţi, şi prezenta o mimică mototolită şi indignată.
„Este cât se poate de real, mi-a spus vânzătorul. Tribul Achuar scotea duşmanului oasele din craniu şi apoi îl mumifica, folosind o tehnică de fierbere şi îmbălsămare a capului duşmanului învins.
Pe de-o parte este un trofeu, pe de alta, are semnificaţii religioase. Dar, astăzi, turiştii le cumpără pe post de obiect de artizanat. În fine, imaginaţi-vă cât de impresionaţi vor fi prietenii dumneavoastră la vederea unei asemenea capodopere!
Cât despre tribul Achuar, staţi liniştit. Băştinaşii nu mai fac asta în zilele noastre. Au o altă tradiţie pe care o respectă: se adună la ora 16.00 ca să vorbească despre ce au visat. În timp ce povestesc, beau guayusa, un ceai care-i face să vomite, curăţându-i în acelaşi timp şi de păcate."
Oamenii Anzilor
Parcul El Ejido delimitează graniţa dintre oraşul nou şi cel vechi, iar locul este populat de vânzătoare de fructe, jucători de bile, ţărani din Anzi în căutarea unui câştig prin lucratul cu ziua etc.
Poartă pălăriile negre, poncho-urile colorate, au feţele arse de soare şi cei mai mulţi sunt foarte scunzi. Adevăraţi oameni de munte. Am înţeles că perioada lor de creştere se opreşte în jurul vârstei de 10 ani.
Doar un sfert dintre copiii ecuadorieni mai merg la şcoală după 12 ani, restul integrându-se în masa de analfabeţi, sortiţi să se spetească muncind sub soarele puternic al Anzilor.
Vechiul Quito musteşte de istorie şi sărăcie, fiind locuit de câteva mii de oameni. Planul băieţilor de aici este să ajungă paznici la magazine sau să prindă niţel cheag curăţând pantofii trecătorilor.
Ce job poate fi mai frumos pentru un copil sărac decât să stea în faţa magazinelor, a farmaciilor sau a restaurantelor, salutând cordial, printre căscaturi prelungi, pe oricine trece pe acolo?
Preţuri în Ecuador
- un prânz pentru două persoane - de la 19 dolari
- un suc - de la 0,75 dolari
- o bere - de la 1 dolar
- o sticlă cu apă - de la 1 dolar
- o sticlă cu vin - de la 11 dolari
- taxi de la aeroport în Quito Old Town - de la 8 dolari
- biletul pentru transportul
- în comun - 25 de cenţi
- plimbare cu Gondola în Quito - 8 dolari
- intrarea la muzee şi obiective turistice - între 1 şi 3,5 dolari
- o pereche de mănuşi în Piaţa Otavalo - între 1,5 şi 2 dolari
- o geantă de piele - între 30 şi 50 de dolari
- turul oraşului Quito cu prânz inclus - de la 95 de dolari
- excursie de o zi la Ruinele Inca din oraşul Ingapirca (prânzul este inclus) - de la 45 de dolari
- biletul la un spectacol de balet ecuadorian - de la 65 de dolari

- turul Centrului Termal Papallacta din Quito - de la 101 dolari
Cel mai apropiat loc de Soare
Ecuador este unul dintre cele mai mici state din America de Sud, se află chiar pe linia Ecuatorului şi are încorporate între graniţele sale şi faimoasele insule Galapagos. Surprinzător pentru un teritoriu relativ mic, ţara prezintă un climat variat, dictat de formele de relief specifice.
Pe coasta de sud predomină deşertul, iar restul suprafeţei este acoperit de culmile înzăpezite ale Munţilor Anzi şi de câmpiile din bazinul fluviului Amazon. Ca regulă generală, cu fiecare câteva sute de metri cu care altitudinea creşte, temperatura scade cu un grad.
Ciprian Enea, în capitala Ecuadorului
Situat la 150 de kilometri de capitala Quito, Vârful Whymper (6.310 metri), din Muntele Chimborazo (Cordiliera Occidentală a Anzilor), este cel mai înalt din Ecuador. Totodată, el deţine şi titlul de punctul de pe suprafaţa pământului cel mai apropiat de Soare.
Aproximativ 94% din locuitorii ecuadorieni sunt romano-catolici, dar numărul protestanţilor creşte permanent. Cu toate acestea, mulţi creştini apelează frecvent la şamanii locali. Populaţia este compusă din multe grupuri etnice care împărtăşesc propriile lor culturi şi valori.
Metişii reprezintă 60% din totalul locuitorilor, iar restul procentelor sunt împărţite între indieni -- 20%, albi -- 10%, în special spanioli, şi africani --10%.
Oficial se vorbeşte spaniola, dar indienii folosesc limbajul incaş quichua. Angajaţii în turism vorbesc frecvent în limba engleză. Moneda oficială este dolarul american.
94% Este ponderea locuitorilor din Ecuador de religie romano-catolică.
Sejur în Quito, începând de la 1.795 de euro
Un sejur în capitala Quito costă de la 1.795 de euro de persoană. Preţul include transportul cu avionul (cu escală la Paris şi Bogota), taxele de aeroport şi şapte nopţi de cazare cu mic dejun la Hotel Walther de trei stele.
Hotelul este situat în centrul modern al oraşului, la câţiva paşi de Parque La Carolina, de Mall el Jardín şi la doar 10 minute de Aeroportul Internaţional Sucre. În Parque La Carolina vă puteţi bucura de o zi în familie, la picnic, şi de atmosfera de sărbătoare cu vată de zahăr şi de plimbare cu bărcuţele cu motor.
Tot aici, artiştii locali susţin concerte şi turiştii vizitează grădina botanică ori Centrul Expoziţional Quito. Detalii despre ofertă găsiţi la agenţia Prestige Tours, www.prestige.ro, tel. 021-319.77.94.
Dacă alegeţi un circuit Ecuador şi Galapagos, plătiţi de la 3.390 de euro de persoană pentru transportul cu avionul Bucureşti - Quito şi Guayaquil - Bucureşti, taxele de aeroport, transferurile, tururile private în Quito, Ciudad de la Mitad del Mundo şi Guayaquil, opt nopţi de cazare la hoteluri de trei şi patru stele, opt mic dejunuri, cinci prânzuri, trei cine, intrările la obiectivele turistice. Oferta este disponibilă pe site-ul www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25.
