Cum ar fi Sărbătorile fără brad în casă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomii împodobiţi din marile centre comerciale pot fi o alternativă pentru cei care vor să se bucure de spiritul Sărbătorilor de iarnă
Pomii împodobiţi din marile centre comerciale pot fi o alternativă pentru cei care vor să se bucure de spiritul Sărbătorilor de iarnă

De Crăciun, mirosul de brad ne umple locuinţele şi creează o atmosferă de sărbătoare. În ianuarie însă, copacii împodobiţi devin accesorii expirate care sfârşesc în maşinile de gunoi. Trebuie neapărat să moară milioane de copaci pentru a ne simţi bine în perioada de sărbătoare de la sfârşit de an sau există alternative?

Bradul reprezintă un simbol al Crăciunului. De-a lungul timpului, el a devenit un accesoriu fără de ­care nici nu putem imagina această sărbătoare. Deşi Crăciunul ne vorbeşte despre bucurie şi naştere, el reprezintă şi o ocazie legitimă de a tăia milioane de puieţi.

Doar în România se vând anual 300.000 de copaci cu ocazia Sărbătorilor de iarnă şi se estimează că încă circa 150.000 se vând ilegal. Deşi se pare că în acest an cifrele de vânzări sunt mult mai mici decât în 2009, din cauza crizei, sute de mii de copaci mor încă înainte de Crăciun.

Ofertele de pe piaţă

Bradul tăiat: calea tradiţională de a sărbători Crăciunul, dar cu impactul cel mai mare. Avantajul bradului viu este că oferă experienţa adevărată. Mirosul, atingerea, crengile garantează sentimentul aparte cu care ne-am obişnuit de ani buni.

Dezavantajele sunt că, după o perioadă, acele încep să-i cadă, se aprinde uşor dacă se usucă, iar după Sărbători, imaginea unui brad uscat în casă poate fi deprimantă. La care se adaugă încă o dată distrugerile şi tăierile generate de această alternativă. Dar dacă nu vă puteţi imagina Crăciunul fără brad, măcar asiguraţi-vă că este tăiat legal, pentru a nu încuraja defrişările ilicite.

Bradul de plastic: pare o alternativă viabilă la prima vedere. Sărbătoarea este mult mai umană dacă avem un brad artificial, nefiind nevoie să defrişăm, însă impactul ecologic al unor asemenea brazi este în continuare destul de ridicat. Avantajele sunt că ei pot fi destul de ieftini şi pot fi reutilizaţi an după an, nu cheltuim în plus şi nu generăm deşeuri.

Dezavantajele sunt că, adesea, pomul artificial nu arată ca un brad, decât dacă alegem un model scump, nu miroase a brad, dar amprenta de carbon (cantitatea de dioxid de carbon eliberată în atmosferă pentru a-l fabrica) tot rămâne ridicată. Deşi mirosul de brad poate fi simulat cu un spray, copacul de plastic nu este considerat o variantă cu mult mai bună decât bradul tradiţional.

Neconvenţional şi ecologic

Bradul în ghiveci: de departe cea mai bună alternativă, însă deocamdată nu reprezintă o opţiune viabilă în România. Nu avem pepiniere care să vândă în cantităţi ridicate aceşti copaci, iar chiar dacă îi cumpărăm, nu prea avem ce face cu ei după ce trece Crăciunul. Soluţia ar fi plantarea lor în ghiveci toamna şi replantarea în pădure primăvara, însă infrastructura şi tradiţia lipsesc cu desăvârşire.

Avantajele bradului în ghiveci sunt evidente: ne oferă tot ce ne-ar oferi bradul tăiat, însă la sfârşit nu trebuie să se şi usuce. Dezavantajul este că, de obicei, e greu să cumperi un copac mai măricel deoarece, cu ghiveci cu tot, e destul de greu de transportat, iar dacă se schimbă temperatura poate să moară brusc. Dacă nu-ţi pasă de comoditate şi eşti dispus să depui puţin mai mult efort, ai numai de câştigat. Bradul în ghiveci nu poluează şi redă şi spiritul de Crăciun.

O ramură de brad: esenţa Sărbătorilor nu se ascunde în mărimea bradului. Chiar dacă nu ai un brad de trei metri în living, te poţi bucura alături de familia ta de mirosul şi de prezenţa unei forme de brad şi dacă optezi să ai doar o ramură. Această metodă salvează mulţi copaci, este incomparabil mai ieftină şi ne oferă şi mirosul autentic de brad. Dacă nu avem norocul să locuim lângă o pădure, unde am putea găsi crengi căzute ce pot fi decorate, putem încerca să convingem un vânzător din piaţă să ne dea o ramură la preţ redus sau chiar pe gratis.

Fără brad: indiscutabil cea mai verde variantă. Nu poluează, nu miroase, nu se aruncă şi nu există. Se recomandă doar familiilor care se pot bucura împreună de orice şi ­care au o fantezie bogată. Nu îţi oferă nici olfactiv, nici vizual mari satisfacţii, însă dacă eşti capabil să simţi spiritul de Crăciun şi aşa, înseamnă că şansele ca Moşul să vină la tine de mai multe ori pe an sunt foarte mari.

Bradul „corporatist" şi surogatele de criză

Globurile vor rămâne în cutii anul acesta

Iulian Apostol, un inginer de 34 de ani, spune că a renunţat să mai cumpere brad de Crăciun de cinci ani. I s-a părut inutil tot efortul de a alerga prin pieţe după cea mai bună ofertă pentru a se bucura câteva zile de copacul împodobit.

„Mi-au trebuit mulţi ani să-mi dau seama de asta, dar, la un moment dat, am realizat că nu are rost să-mi cumpăr brad, cât timp locuiesc singur", spune Apostol. „De Crăciun merg mereu să-mi vizitez părinţii, ei fac brad în fiecare an, de ce să mai fi sacrificat încă unul doar pentru a-l lăsa acasă la mine? Şi să fim serioşi, pentru cei care doresc neapărat să vadă brad împodobit de Crăciun există o multitudine de variante, nu trebuie să defrişăm păduri întregi. În fiecare oraş există un brad în piaţa centrală, majoritatea au brad la serviciu."

Şi Alina a renunţat la bradul împodobit anul acesta, conştientă că sunt lucruri mai importante de Sărbători. „Spiritul de Crăciun va exista în casă nu datorită decoraţiunilor sau datorită bradului, ci mai degrabă pentru că familia se va reuni şi va avea puţin timp ca să mai recupereze din clipele pierdute în timpul anului", explică ea.

Pentru Nicoleta, factorul decisiv a fost criza: „Anul acesta, situaţia noastră financiară oscilează din cauza crizei, aşa că ­ne-am decis să ne bucurăm de bradul de plastilină făcut de un copilaş".

Pentru Georgiana însă, niciun argument, financiar sau ecologic, nu poate justifica lipsa pomului împodobit de Sărbători. „Nu pot să-mi imaginez Crăciunul fără brad. Ştiu că se taie brazi, ştiu că se generează deşeuri, dar pur şi simplu Crăciunul nu e Crăciun fără brad", spune ea. 

"Pentru cei care doresc neapărat să vadă brad împodobit de Crăciun există o multitudine de variante, nu trebuie să defrişăm păduri."

Iulian Apostol
34 de ani

Pomi de închiriat, de agăţat sau pliabili

Un comerciant din Alba Iulia a găsit o soluţie pentru cei care vor să aibă în casă un brad care rămâne în viaţă şi după Sărbători. Florin Mărginean închiriază brazi. Doar la ghiveci şi doar producţie românească, specia argintiu. Costă între 25 de lei şi 250 de lei, în funcţie de înălţime. Clienţii trebuie să semneze un contract prin care se obligă să returneze copacul în „condiţii optime". În caz contrar, plătesc preţul integral. Firma din Alba Iulia oferă şi brazi în rate. Doritorii achită 40% din preţ (între 55 şi 380 de lei) atunci când iau bradul, urmând să plătească restul sumei în 40 de zile.

La Timişoara se vând brazi care se montează în suport cu susul în jos. Sunt din plastic şi se fac numai la comandă. Preţul începe de la 200 de lei.

Americanii, şi mai inventivi, vând copaci de plastic care au doar jumătate din dimensiunea unui brad real. Sunt ideali pentru a fi aşezaţi lângă un perete sau pot fi pliaţi şi montaţi într-un colţ de cameră. Există şi variante: un brad de plastic cu susul în jos, care se agaţă de tavan pe colţul camerei. Cel mai nou model este un pom de Crăciun pliabil, care se poate transforma în câteva secunde într-un „brad" complet decorat, montat pe un suport din plastic.

Bradul poate fi şi o „operă de artă": sculptat din furnir, modelat din hârtie sau plastilină, construit din sticle reciclate.

Globurile vor rămâne  în cutii anul acesta

Citiţi povestea unei femei din Scoţia care împodobeşte acelaşi brad de Crăciun de 80 de ani

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite