Zece piese memorabile în 70 de ani de legendă: Jimi Hendrix

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jimi Hendrix - 70 de ani FOTO consequenceofsound.net
Jimi Hendrix - 70 de ani FOTO consequenceofsound.net

Să iei un artist şi să îl numeşti “cel mai bun” din domeniul său este o responsabilitate imensă, pentru critici şi pentru public deopotrivă. Criticii au abordarea unor cunoscători, iar publicul îşi alege singur motivele pentru care îi place sau nu un anumit muzician.

Jimi Hendrix este considerat cel mai bun chitarist al tuturor timpurilor şi această afirmaţie pare că nu poate fi combătută. Atât criticii cunoscători, cât şi fanii par să se fi pus de acord: prin Jimi Hendrix s-a născut o legendă a muzicii universale.

Hendrix a fost însă modest în privinţa statutului de “cel mai bun chitarist”, după cum reiese dintr-un interviu pe care l-a acordat în anii săi de glorie:

Jimi Hendrix ar fi împlinit astăzi 70 de ani. Chitaristul ambidextru şi-a exprimat geniul în câteva dintre cele mai intrigante şi emoţionante cântece scrise vreodată. 

Purple Haze: piesa înregistrată în 1967 pe albumul “Are you experienced”, este considerată o creaţie psihedelică, influenţată în mod direct de consumul de droguri şi de alcool, iar asta nu mai este un secret pentru nimeni.

Little Wing: Hendrix a conceput sound-ul inedit al acestei piese în timp ce active în diverse trupe de rhythm and blues. Cântecul este prezent pe albumul Axis: Bold as Love.

Foxy Lady: devenind cunoscută în urma apariţiei în filmul Wayne’s World, piesa aparţine albumului de debut al artistului.

Hey Joe: spune povestea unui bărbat care fuge spre Mexic, după ce şi-a împuşcat soţia. Acest cântec nu a fost scris de Hendrix, fiind de fapt un standard al genului rock ce s-a bucurat de multe versiuni şi reinterpretări. Varianta lui Jimi Hendrix este, în mod cert, cea mai cunoscută. 

Bold as Love: în mod paradoxal, Hendrix nu înţelegea notaţia muzicală, dar reuşea să exprime muzica prin diferite alte forme. Uneori prin culoare, universul de unde a izvorât “Bold as Love”,  în ’67.

Fire: una dintre cele mai cunoscute piese ale chitarisului american, preferat de mulţi artişti pentru cover-uri.

All Along the Watchower: acesta este unul dintre puţinele cazuri în care un cover după o piesă scrisă de Bob Dylan a fost mai bun decât originalul. Ulterior, Dylan a inserat modificările făcute de Hendrix, în propriile sale spectacole.

The Wind Cries Mary: cea mai bună demonstraţie a conceptului de blues-rock psihedelic.

Stone Free: primul cântec pe care Hendrix l-a scris în Anglia.

Voodoo Chile (Slight Return): intro-ul de chitară al acestei melodii o face una dintre cele mai bune piese ale tuturor timpurilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite