Vlad Ivanov: „Joc cel mai rău personaj de la Diavol încoace” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Ivanov  îi dă viaţă lui Samir, un personaj negativ în mult-aşteptatul thriller „Câini“, al regizorului Bogdan Mirică, care are premiera vineri în cinematografe. Actorul a povestit, la „Adevărul Live”, despre rolurile sale din teatru şi film.

Doar două zile mai sunt până la primele proiecţii ale filmului „Câini“ pe marile ecrane din România, după ce lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică a primit numeroase premii şi aprecieri ale criticii internaţionale. Vlad Ivanov (47 de ani) are din nou un personaj negativ, după ce a fost lansat în cinematograful naţional şi mondial de diabolicul şi cinicul „domn Bebe”, din filmul „4,3,2“ al lui Cristian Mungiu. Însă de data asta provocarea este alta.

Minimalismul românesc

„E o propunere de limbaj cinematografic total deosebită faţă de ce au făcut cineaştii de până acum, vorbim despre minimalismul românesc, fără a spune că e ceva mai rău sau mai bun, dar e o săritură de limbaj cinematografic şi o combinaţie între east swetern thriller şi film noir. E o atmosferă care te urmăreşte din prima până în ultima secundă a filmului“, declară Vlad Ivanov, care spune că apreciază lipsa limbajului explicativ, prezent de altfel în multe filme americane, lăsând spectatorului libertatea de a-şi imagina anumite scene „lipsă.

Chiar dacă abordează o paletă largă de roluri, cele cu un caracter negativ îi surâd mai mult actorului care este premiat de Uniter în teatru şi de Gala Gopo în film.

„În clipa în care primesc personaje din zona aceasta negativă, am mare grijă să nu fie terne, să nu fie voit într-o singură tuşă, că nu mă interesează, nu mă stârnesc. Ori eu, ca actor, am o bucurie interioară de a le arăta.  (…) Când am văzut filmul prima dată la Cannes m-am înfiorat. Chiar şi pentru mine, Vlad, era foarte puternic ce vedeam în Samir. Te ţine aşa, în scaun. Cineva din presa de la Cannes spunea că Samir este cel mai rău personaj de la Diavol încoace. Pe mine mă incită foarte tare rolurile de compoziţie, cred că sunt mai ofertante pentru actori”, a mărturisit actorul la Adevărul Live.
image

Vlad Ivanov a vorbit despre rolurile sale la Adevărul LIVE        FOTO: Eduard Enea

Chiar dacă îşi dedică cea mai mare parte a timpului pentru rolurile din filme, fie că vorbim de producţii româneşti sau internaţionale, Vlad Ivanov mărturiseşte că „prima dragoste“, teatrul, are în continuare un rol important.  „În viaţa mea profesională lucrurile au fost la poli, am avut perioade în care am lucrat foarte mult în teatru, deloc în film. După aceea, odată cu rolul din 4,3,2, rol care m-a aşezat pe orbita filmului românesc şi a celui internaţional, am început să fac mai multe filme, dar nu m-aş putea despărţi niciodată de teatru, pentru că teatrul are o emoţie şi o energie cu totul specială”, declară Ivanov. 

Actorul mărturiseşte că se pregăteşte foarte mult pentru fiecare rol în parte, cu un ritual special în cazul spectacolelor pe care le are la teatru. „La teatru mă duc la spectacole cu cinci ore înainte. Mă duc şi stau în sală, în scaun, mă uit la decor, merg la cabină, răsfoiesc textul, merg din nou în sală, intru în atmosfera a ceea ce trebuie să fac. Te pregăteşti, există o pregătire pentru fiecare actor, aşa cred, ca lucrurile să iasă într-un anume fel şi ca să poţi să emoţionezi spectatorul. Altfel, nu cred în actorii care vin la teatru cu cinci minute înainte, îşi pun costumul şi spun hai să facem, nu cred în asta“, spune Vlad Ivanov, care este de părere că regizorul trebuie în primul rând să ştie să comunice cu actorii. 

image

„Un regizor poate să lucreze într-un fel cu mine şi în acelaşi film cu totul altfel cu un alt actor, care nu are acelaşi gen de a lucra sau de a înţelege cum am eu. E ca la spovedanie, când preotul este blând, dar şi ferm în acelaşi timp. Atunci ştiu că regizorul se gândeşte la film şi la mine ca actor, la stările prin care trec”, mărturiseşte Vlad Ivanov, care este unul dintre actorii preferaţi ai lui Andrei Şerban.

În stagiunea actuală, Ivanov joacă la Teatrul Bulandra în „Carousel”, „Omul cel bun din Sechuan“ şi „Ivanov“, creaţii ale lui Andrei Şerban, care este în viziunea actorului „un om cu totul special. El are o lume a lui, o lume pe care o aduce la repetiţii şi cere foarte mult de la actori. Nu acceptă şi nu nici eu nu cred că din lucrurile făcute cu jumătăţi de măsură se poate naşte ceva fantastic. Dacă Andrei Şerban îţi spune „Vlad, aici trebuie să faci o criză de plâns şi să cadă o lume în tine“, tu trebuie să îi faci acel moment atunci, în clipa aia. Şi cred în lucrul acesta, pentru că dacă tu ca actor nu te dăruieşti, dacă nu-ţi deschizi lumi în tine în care să vezi că ţine lucrul acela, că tu poţi să-l faci, nu ai cum să probezi lucrul acesta. Profesoara mea, doamna Sanda Manu, cerea acelaşi lucru, implicare totală, în momentul acesta. Andrei Şerban are grijă încât să nu te simţi penibil, să nu fie ceva gratuit, e o mare artă…“.

Actorul Vlad Ivanov, despre provocarea personajelor negative 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite