VIDEO Dezbatere despre „Anii romantici“ ai Gabrielei Adameşteanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Adameşteanu a fost invitată în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Gabriela Adameşteanu a fost invitată în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Cel mai recent volum al scriitoarei Gabrielei Adameşteanu, „Anii romantici“, care a fost bestesellerul Editurii Polirom la Salonul de Carte Bookfest 2014 (28 mai - 1 iunie), va fi lansat mâine, de la 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Alături de autoare vor vorbi Adriana Bittel, Bianca Burţa-Cernat, Luminiţa Corneanu, Dan Cristea, Luca Niculescu. Discuţia va fi moderată de Daniel Cristea-Enache

Multă vreme n-am putut înţelege de ce un prozator şi-ar risipi forţele şi timpul într-un jurnal zilnic sau, la fel de rău, într-o carte de amintiri. Oricîte exemple celebre am avut la îndemînă, ele nu mă clinteau din părerea mea. Şi, de fapt, tot asta gîndesc şi azi, după ce, aproape contra voinţei mele, am scris această carte; şi nu exclud că aş mai putea scrie şi altele, în acelaşi gen.

Pentru mine, cartea aceasta reprezintă o victorie a vieţii contra imaginaţiei, a realităţii contra ficţiunii. Dar poate şi ce am scris aici este tot ficţiune, ficţiunea mea despre viaţa trăită sub semnul miracolului istoric şi al neliniştii că ne vom întoarce de unde scăpaserăm“, spune scriitoarea Gabriela Adameşteanu. 

Invitată în studioul Adevărul Live, Gabriela Adameşteanu a spus că volumul autobiografic „Anii romantici“ reprezintă ficţiunea sa despre sine însăşi. „Toate tipurile de cărţi sunt un fel de ficţiuni. Această carte e ficţiunea mea despre mine. Nu vedem acelaşi lucru, nu auzim acelaşi lucru. În general, vedem şi auzim ceea ce credem de la început că o să auzim. E foarte greu să ne confruntăm cu lucrurile care ne contrazic, ca să nu mai spun de oamenii care ne contrazic."

Totodată, autoarea a adăugat: „Cartea aceasta nu va cântări niciodată ca un roman pentru mine, oricare dintre ele pentru mine e mai importantă decât această carte. Nu ai acelaşi sentiment ca atunci când scrii un roman. Ficţiunea e altceva." 

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu, despre „Anii romantici”  

   

Gabriela Adameşteanu s-a născut în 1942 la Târgu Ocna, într-o familie de intelectuali. A absolvit şcoala generală şi liceul în Piteşti, iar Facultatea de Limba şi Literatura Română, la Universitatea din Bucureşti. A fost redactor de enciclopedii (septembrie 1965 – decembrie 1984) şi „literatură actuală” (ianuarie 1985 – aprilie 1990). Membră a Uniunii Scriitorilor (din 1980) şi a Grupului pentru Dialog Social (ianuarie 1990 – mai 2014). A lucrat 16 ani la revista 22 (redactor-şef adjunct şi apoi redactor-şef). A iniţiat şi condus suplimentul ei literar, Bucureştiul Cultural (1998-2013). Membră a juriului internaţional care acordă premiul Uniunii Latine (2007-2010). Vicepreşedintă (2000-2004) şi preşedintă (2004-2006) a Centrului PEN Român. A primit Premiul Hellman-Hammett pentru curaj în jurnalism atribuit de Human Rights Watch (2002) şi titlul „Chevalier de L’Ordre des Arts et Lettres“ (2013) atribuit de Ministerul de Cultură al Franţei. Constant reeditate în România, cărţile ei au fost traduse şi publicate în 15 limbi.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri