VIDEO „Bucureşti, unde eşti?“, filmul protestelor din Piaţa Universităţii, de vineri în cinematografe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiera de gală a documentarului „Bucureşti, unde eşti?“, regizat de Vlad Petri, are loc joi, 12 iunie, de la 20.00, la Cinema Studio din Capitală. Proiecţia face parte din programul TIFF Bucureşti. De vineri, filmul intră în cinematografele bucureştene.

„Bucureşti, unde eşti?“ spune povestea protestelor din 2012, din Piaţa Universităţii, concentrându-se pe atmosfera străzii şi poveştile protestatarilor. Filmul va avea premiera de gală joi, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Bucureşti (10-19 iunie), iar în cinematografe va intra de vineri, 13 iunie. 

Documentarul relatează firul evenimentelor din 2012 petrecute în Piaţa Universităţii. Ce au în comun un fost ofiţer de poliţie, un dresor de câini, fondatorul unui partid politic şi protestatarii anti-guvern? Cu toţii s-au întâlnit pe străzile Bucureştiului la 23 de ani de la Revoluţie.

La 23 de ani de la Revoluţie, românii se întorc pe străzile Bucureştiului, recucerind spaţiul public. Regizorul Vlad Petri le urmăreşte poveştile pe parcursul unui an de zile, de la debutul protestelor până la referendumul pentru demiterea preşedintelui.

   

„Bucureşti, unde eşti?“ este un film despre oameni în acelaşi timp impulsivi şi curajoşi, pierduţi şi devastaţi, despre o revoluţie care devine o absurditate tragică. Acesta nu e un film didactic despre un eveniment politic, ci mai degrabă un portret intim, personal, despre oameni şi poveştile lor din stradă. Un film despre o lume confuză, aflată într-o continuă tranziţie între un trecut comunist şi un viitor incert.

„Pentru mine, acest film, dincolo de a fi un jurnal al evenimentelor din 2012, reprezintă o posibilitate de a investiga rolul meu de cineast şi documentarist în reprezentarea realitaţii şi chestionarea societăţii în care trăiesc", spune Vlad Petri.

Regizor de film şi fotograf ale cărui proiecte sunt axate pe probleme sociale şi politice, desfăşurate în România şi în ţările din Orientul Mijlociu, Vlad Petri este masterand în Antropologie Vizuală şi Media la Universitatea Freie din Berlin, "Bucureşti, unde eşti?" fiind primul său lungmetraj.

Filmul, selectat în competiţia officială a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam şi la cel de la Odessa, a fost proiectat de curând în avanpremieră în cadrul Festivalul Filmului European organizat de Institutul Cultural Român, unde a câştigat premiul publicului. Documentarul a putut fi văzut şi la Cluj-Napoca, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite