Spectacolul „Ţară-i asta, mă?!“, după Caragiale, în avanpremieră la Nottara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dramaturgul Ion Luca Caragiale
Dramaturgul Ion Luca Caragiale

„Ţară-i asta, mă?!? sau România aşa cum este“, un spectacol de Niculae Urs, după I. L.Caragiale, va fi jucat în avanpremieră la Teatrul Nottara din Bucureşti, la Sala „George Constantin“, duminică, 27 octombrie, de la ora 11.00.

Spectacolul este, de fapt, „O conferinţă despre starea naţiunii“, în care Niculae Urs poate fi văzut în triplă ipostază: cea de autor, de regizor şi de interpret. Astfel este în sfârşit jucat personajul Caragiale, cel care-şi povesteşte propria viaţă, se ceartă cu amicii săi, se adresează publicului şi se revoltă. Tot Caragiale îi imită pe prietenii săi: Barbu Delavrancea, cu discuţiile sale politice, Ion Creangă, care scrie "Amintiri din copilărie", Paul Gusti şi chiar şi Mihai Eminescu. Scenariul este alcătuit pe baza operei lui Caragiale, a corespondenţei şi a articolelor sale şi îl prezintă pe dramaturg în diferite roluri: cel de părinte, de soţ, de prieten şi de om politic.

„Spectacolul are la bază o întrebare care mă chinuie de mult timp: De ce a plecat Nenea Iancu la Berlin? Aşa am început să caut informaţii mai puţin cunoscute, despre corespondenţa lui şi mărturii ale contemporanilor. Caragiale poate fi văzut în postura de tată, de cap de familie. Caragiale apare în scenă şi ne povesteşte despre intrarea lui în politică, despre relaţiile lui cu ardelenii (Aurel Vlaicu şi Octavian Goga), cu familia regală şi despre relaţiile lui cu Mateiu Caragiale. Având în vedere că nu există înregistrări, nici cu vocea, nici cu imaginea lui, m-a frământat ideea să-l arăt pe Caragiale din descrierea contemporanilor săi, în speranţa că această apariţie ar putea uşura munca profesorilor şi a elevilor cu imaginea care se poate crea despre el şi nu doar din cum şi-l închipuie elevii din scrierile lui. Cioran spunea că un autor este mai bine cunoscut din corespondenţă, pentru că opera s-ar putea să-l denatureze", spune actorul Niculae Urs.

Farfuridi din „O scrisoare pierdută“

Niculae Urs a absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, secţia actorie, la clasa Marin Moraru - Adriana Popovici. Este cunoscut pentru spectacolele „Momâia“, după A.P. Cehov, de la Teatrul Nottara (2007), unde a putut fi văzut, de asemenea, în triplă ipostază, autor, regizor şi actor; în „Măscăriciul“, după Cehov, de la Teatrul Bulandra, în regia lui Horaţiu Mălăele, unde este actor şi scenarist. În prezent, îl joacă la Teatrul Bulandra pe jupân Dumitrache din „O noapte furtunoasă“, de I. L. Caragiale, în regia Teodorei Câmpineanu, şi pe Farfuridi în „O scrisoare pierdută“, regia Doru Ana. În plus, tot în regia lui Doru Ana îl joacă pe Ianke din spectacolul „Take, Ianke şi Cadîr“, de Victor Ioan Popa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite