Sever Voinescu, în dialog cu George Banu, despre prietenie, astăzi, la Teatrul Naţional: Reîntoarceri. Prieteni vechi sau foşti prieteni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, de la ora 11.00,la Sala Atelier, în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional, Sever  Voinescu este în dialog cu George Banu despre tema prieteniei: Reîntoarceri. Prieteni vechi sau foşti prieteni?

Pentru vechii greci, prietenia era „o virtute” obţinută graţie schimburilor intelectuale şi afective între „oameni de bine”, întrucât evaluarea partenerilor serveşte ca fundament, dar şi drept garanţie pertinenţei acestei legături interpersonale. Discursurile asupra statutului prietenului s-au constituit ca o transmitere de ştafetă prin timp de la Aristotel şi Cicero la Montaigne, Nietzsche şi la atâţia alţii, ca Blanchot şi Derrida. Cea mai mare parte a acestor exegeţi consideră prietenul ca fiind „un alt eu însumi”, un „al treilea” care însoţeşte „dublul” din care orice fiinţă este construită, sau chiar un „alter ego”. Dar oamenii pleacă şi vin, vieţile tuturor sunt călătorii în cel mai propriu sens al cuvântului. Ce se întâmplă cu prietenii ale căror drumuri merg spre zări diferite? Dar cu prieteniile care se rup? Dar cu prieteniile viitoare?

Afis conferinta TNB George Banu Sever Voinescu
O viaţă bogată, precum cea a lui Georges Banu, poate constitui foarte bine începutul unei reflecţii pe tema prieteniei. Şi mai ales pentru că viaţa lui George Banu este impregnată de teatru, şi mai toate prieteniile sale se leagă de teatru, putem folosi chiar experienţa teatrului ca să ne minunăm împreună de experienţa prieteniei”, apreciază Sever Voinescu.

George Banu  (n. 1943, Buzău) este profesor de studii teatrale la Sorbona, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, membru de onoare al Academiei Române. Redactor şef al revistei de reputaţie internaţională Alternatives théâtrales şi director de colecţie la Editura Actes Sud, a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern şi protagoniştilor acestuia, cum ar fi Peter Brook, Klaus Michael Grüber, Giorgio Strehler, Antoine Vitez sau Ariane Mnouchkine. Este autorul unei trilogii despre teatru şi pictură: Le Rideau, L′homme de dos şi Nocturnes. A lucrat cu celebrul scenograf Yannis Kokkos, publicând lucrarea Le scénographe et le héron.  Lucrarea sa Rouge et or reprezintă o lucrare de referinţă pentru poetica teatrului à l′italienne. Este autorul studiului Mémoires du théâtre şi al unui volum dedicat spectacolului japonez L′acteur qui ne revient pas. A obţinut de trei ori premiul pentru cea mai bună carte a Franţei. Textele lui sunt traduse în italiană, germană, spaniolă, rusă, slovacă, română. A realizat două filme, dedicate lui Shakespeare şi lui Cehov, ambele premiate de UNESCO. Este doctor honoris causa al mai multor universităţi. A primit premiul UNITER pentru opera. Sorbona i-a dedicat volumul omagial Călătoriile sau orizontul teatrului, unde au semnat Peter Brook, Andrei Şerban, Eugenio Barba, Radu Penciulescu, Niky Wolcz. 

Imagine indisponibilă

Sever Voinescu (foto,n. 1969, Ploieşti) a absolvit în 1992 Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Din 1994, avocat în Baroul Bucureşti. 1994 – 1996: asistent universitar la Catedra de Drept a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. 1998 – 2000: Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe. 2000 – 2003: Consul General al României la Chicago. 2004 – 2008: Coordonator al Programului de Politică Externă la Institutul pentru Politici Publice. 2008 – 2012: Deputat în Parlamentul României, pe toată durata mandatului conducând Delegaţia Parlamentului la Adunarea Parlamentară NATO. De la 1 ianuarie 2016 este redactor-şef al săptămânalului cultural Dilema veche şi, din acelaşi an, realizează săptămânal emisiunea Europa Christiana la televiziunea Trinitas. Începând din 1993, a publicat peste 3000 de articole, comentarii şi eseuri în publicaţii culturale sau în cotidiene precum Dilema/ Dilema veche, 22, Observator cultural, Cotidianul, Evenimentul Zilei. A contribuit la conţinutul mai multor volume şi se mândreşte mai ales cu o carte dedicată operei, intitulată Canta che ti passa - convorbiri cu Virginia Zeani.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite