Scurtmetrajul „Marţi“, de Roxana Andrei, selectat în competiţia Nancy-Lorraine International Film Festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Cojocariu în scurtmetrajul „Marţi“ FOTO www.irule.ro
Constantin Cojocariu în scurtmetrajul „Marţi“ FOTO www.irule.ro

Scurtmetrajul „Marţi“, regizat de Roxana Andrei, va rula în competiţia Nancy-Lorraine International Film Festival, din Franţa. Festivalul se va desfăşura între 30 august-7 septembrie şi se află la cea de-a 19 a ediţie.

„Marţi“, singura producţie exclusiv românească selectată în competiţia oficială dedicată scurtmetrajelor, a fost aleasă din aproximativ 1.700 de titluri internaţionale. Scenariul este unul inspirat din fapte reale şi mai exact de impactul pe care l-au avut protestele din ianuarie 2012. 

Povestea este cea a lui Nicolae Praţa, care a fost singurul protestatar din localitatea Baia de Arieş, judeţul Alba, care a ieşit în stradă timp de mai multe zile. În momentul în care aude la radio ştirea legată de faptul că manifestaţiile de stradă pentru schimbarea conducerii ţării continuă, acesta pleacă din satul său şi se îndreaptă către cel mai apropiat oraş, pentru a li se alătura altora care împătăşesc aceleaşi convingeri. Însă, odată ajuns acolo, Nicolae Praţa are parte de-o „mică“ supriză.

În rolul principal din scurtmetrajul „Marţi“ se regăseşte Constantin Cojocariu, iar echipa care a realizat acest film este formată din cinci membri: Roxana Andrei (scenariu şi regie), Adriana Crăciunescu (director de imagine), Boroka Biro (asistent de imagine), Alexandru Petru Bădeliţă (montaj şi sunet) şi Mihai Biţă (producţie).

Filmul este o producţie UNATC 2012 şi a fost realizat cu sprijinul familiei Biţă, familiei Caloian, lui Napoleon Helmis, Ninei Popa, Asociaţiei Cultură şi Imagine şi al Ateneului Popular Focşani. Participarea la Festivalul Internaţional de Film Nancy-Lorraine este posibilă cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Scurtmetrajul a obţinut la Festivalul Sarajevo Cocktail Film din 2012 premiul publicului şi o menţiune specială pentru imagine. 

Roxana Andrei s-a născut în anul 1985, la Bucureşti. În 2010 a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Hyperion, iar în 2012 a absolvit UNATC Bucureşti, secţia Regie de film şi TV. 

Roxana Andrei a participat la festivaluri internaţionale, în cadrul Talent Lab, ca regizor, în 2012 la: Sarajevo Talent Campus, din cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, Transatlantic Talent Lab, de la Festivalul International de Film de la Reykjavik, Islanda şi Talent Lab-ul organizat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania, din Cluj-Napoca.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite