Sarkis, artistul de origine turcă stabilit în Franţa, îşi expune lucrările la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul Sarkis Zabunyan FOTO Wikipedia
Artistul Sarkis Zabunyan FOTO Wikipedia

Sarkis Zabunyan (75 de ani), artistul conceptual născut în Turcia şi stabilit în Franţa, va susţine luni, 12 mai, o conferinţă în Amfiteatrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, cu trei zile înainte de vernisajul expoziţiei sale în Capitală, intitulată „La celălalt capăt al curcubeului“.

Expoziţia „A l‘autre bout de l‘arc-en-ciel / La celălalt capăt al curcubeului“ se va deschide pe 15 mai în spaţiile Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Ţăranului Român, The Ark / CIAC. 

Cu trei zile înainte de vernisajul expoziţiei, artistul Sarkis va vorbi despre proiectele sale. Prezentarea va fi însoţită de un bogat material vizual, care se doreşte un punct de plecare către dialog.

Artist emblematic al artei conceptuale, Sarkis îşi actualizează în pemanenţă demersul analizând realităţile lumii contemporane prin mijlocirea unui parcurs vizual ce ia în consideraţie trecutul şi se proiectează în viitor. La Bucureşti Sarkis propune un filtru de imagini şi concepte care ne ofera o perspectivă diferită în percepţia cotidianului, dezvăluind faţete ascunse şi emoţii noi. Procesul său de lectură invită la un dialog între locuri – ce conţin istorie, memorie, trăiri - şi obiectele / imaginile pe care le propune, purtătoare, la rândul lor, de locuri si experienţe, repere în memoria colectivă a binelui şi răului pe care umanitatea le-a semănat în trecerea sa prin timp.

Născut la Istanbul în 1938, Sarkis Zabunyan a studiat franceza, pictura şi design-ul interior înainte să se stabilească la Paris. În 1967 a câştigat premiul pentru pictură la Bienala de la Paris şi şi-a prezentat lucrarea „Connaissez-vous Joseph Beuys?“ la Salon de Mai. Predatul şi împărtăşirea experienţelor trăite sunt două preocupări fundamentale ale artistului. Între anii 1980-1990 a fost directorul secţiei de artă a Şcolii de Arte Decorative din Strasbourg, iar din 1988 până în 1995 a susţinut un seminar la Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques. Începând din 1980, Sarkis a participat la numeroase expoziţii internaţionale, printre care bienalele din Veneţia, Sydney, Istanbul şi Moscova, iar lucrările sale au fost expuse în cele mai importante muzee din lume.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite