Prima statuie a Reginei Maria din afara graniţelor României, amplasată la Ashford în Marea Britanie, locul său de naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Maria (1875-1938)
Regina Maria (1875-1938)

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român va amplasa, în oraşul Ashford din Marea Britanie, un monument dedicat Reginei Maria, figură emblematică pentru istoria României.

Cu ocazia dezvelirii statuii, pe 12 decembrie 2018, va avea loc, de la ora 12.00, o ceremonie la care vor fi prezenţi, alături de preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, reprezentanţi ai Ambasadei României la Londra, precum şi ai Caselor Regale ale Marii Britanii şi României, Gerry Clarkson CBE, preşedintele Consiliului Local Ashford, oficialităţi de rang înalt din România şi Marea Britanie.

Statuia va reprezenta un reper cu valoare istorică, simbolică şi estetică majoră pentru oraş, în contextul în care regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fostă proprietate nobiliară din imediata apropiere a oraşului. Ca urmare a câştigării concursului demarat de ICR în vara acestui an, opera amplasată în oraşul Eastwell Manor este realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.

 „Este o operă excepţional executată de sculptorul Valentin Duicu, un artist tânăr, dar cu o activitate bogată în realizarea de monumente dedicate unor personalităţi reprezentative pentru cultura românească.

În contextul acestui important proiect, atât în Ashford, cât şi în întreg comitatul Kent, se va desfăşura, în şcoli şi licee, un susţinut program educaţional coordonat, la iniţiativa ICR, de către istoricul britanic Michael Paterson.

Demersul urmăreşte să atragă, o dată în plus, atenţia publicului asupra personalităţii şi descendenţei Reginei Maria a României”, declară preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu.
Valentin Duicu foto

„De obicei caut să fiu şi atras de personaj, atunci când mă implic în realizarea unei lucrări, ca să-l  simt, ca un actor care intră în pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel şi în cazul acestei statui. Ştim cu toţii cine este Regina Maria, dar pentru lucrarea mea m-am documentat şi mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal, în care spunea că mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoasă şi i se potriveşte perfect, dar, ca şi coroana, este foarte grea.

Însă, scria Regina Maria, «pentru poporul meu, care mă ştie dârză şi ambiţioasă, le voi purta, pentru că nu vreau să-l dezamăgesc»”, mărturiseşte sculptorul Valentin Duicu.

Realizată din bronz şi având o înălţime de 2,2 metri, statuia va fi amplasată în Elwick Square, spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria. Graţie poziţiei centrale în care va fi amplasată, statuia promite să devină, în timp, unul dintre reperele oraşului Ashford, o localitate dinamică şi în curs de expansiune. 

Amplasarea statuii este o iniţiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul Guvernului României, prin Programul Centenar, şi în parteneriat cu Consiliul Local Ashford. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite