Premiul Nobel pentru literatură nu va fi acordat în 2018. În sptele deciziei, un scandal de agresiune sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri dimineaţă, membrii Academiei Suedeze au informat că, pentru prima dată în 75 de ani, premiul Nobel pentru literatură nu va fi acordat. Motivul ţine de o serie de acuzaţii de agresiune sexuală care i-au fost aduse soţului unui fost membru al academiei, poeta Katarina Forstenson, anunţă The Guardian.

Anul trecut, în noiembrie, ziarul suedez Dagens Nyheter publica mărturiile a 18 femei care îl acuzau pe fotograful francez Jean-Claude Arnault, soţul Katarinei Forstenson, de hărţuire sexuală. Decizia Academiei Suedeze de a nu acorda în acest an premiul Nobel pentru literatură vine ca o consecinţă a acestor acuzaţii care a adus la „o încredere redusă a publicului în Academie”. 

Totuşi, conform The Guardian, în 2019 vor fi acordate două premii Nobel pentru literatură. 

„Membrii activi ai Academiei Suedeze sunt, desigur, perfect conştienţi că prezenta criză de încredere adaugă noi presiuni pe termen lung şi muncă pentru schimbare. Găsim necesară acordarea de timp pentru recuperea încrederii publice în Academiei înainte ca următorul laureat să poată să fie anunţat. Asta, din respect pentru laureaţii din trecut şi din viitor, pentru Fundaţia Nobel şi pentru publicul general”, a declarat Anders Olsson, secretar interimar al Academiei, citat de aceeaşi publicaţie. 

Pe lângă acuzaţiile de hărţuire sexuală, Arnault a mai fost acuzat şi că ar fi dezvăluit mai devreme numele câştigătorilor Nobel din ultimii şapte ani. Fotograful a negat însă toate acuzaţiile. Anul trecut, la scurt timp după izbucnirea scandalului. trei membri din cei 18 care formează juriul care selectează laureatul Nobelului pentru literatură au demisionat, protestând împotriva deciziei ca soţia fotografului să nu fie exclusă din juriu.

Statutul Academiei va fi modificat

Sara Danius, secretarul permanent al Academiei, a anunţat că abandonează pe 12 aprilie din cauza discuţiilor aprinse fără precedent în care erau implicaţi membri ai academiei. Statutul actual al forului, stabilit în 1786 de Regele Gustav al III-lea, nu permite demisia membrilor aleşi pe viaţă, însă aceştia pot lăsa  fotoliile goale. Totuşi, regele Carl Gustaf al Suediei a anunţat că va schimba statutul academiei, permiţând să fie desemnaţi noi membri care să îi înlocuiască pe cei care şi-au dat demisia. 

Fundaţia Nobel a transmis să este „într-un dialog continuu” cu Academia Suedeză de câteva săptămâni şi că a sprijnit decizia de a amâna acordarea premiului pentru că „atunci când apare o situţie care e atât de serioasă, decizia de premiere nu va fi percepută ca fiind credibilă”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite