Premiul Eurimages pentru coproducţie: Ada Solomon, la premiile Academiei de Film Europene

0
0
Producătoarea Ada Solomon şi regizorul Călin Netzer
Producătoarea Ada Solomon şi regizorul Călin Netzer

Lungmetrajul "The Great Beauty/ La Grande Bellezza", de Paolo Sorrentino, a primit sâmbătă trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei de Film Europene (EFA), care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin. La gala Academiei de Film Europene, producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa.

Trofeul pentru cel mai bun film i-a fost înmânat regizorului Paolo Sorrentino de către Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.
De altfel, filmul "The Great Beauty" a fost marele câştigător al ediţiei din acest an a premiilor EFA, adjudecându-şi patru premii, inclusiv pentru "cel mai bun regizor european" (Paolo Sorrentino), pentru "cel mai bun actor european" (Toni Servillo) şi pentru "cel mai bun editor de film" (Cristiano Travaglioli).
"The Great Beauty" spune povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella (interpretat de Toni Servillo), care îşi rememorează tinereţea plină cândva de pasiuni.
Pelicula "The Great Beauty" este propunerea Italiei la premiile Oscar de anul viitor, la categoria "cel mai bun film străin". De asemenea, "The Great Beauty" se numără printre candidaturile considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film străin care va fi decernat în 2014.
Totodată, filmul "The Great Beauty" a fost selecţionat în competiţia oficială a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, la care regizorul Abdellatif Kechiche a fost recompensat cu Palme d'Or, pentru lungmetrajul "La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2".


În schimb, sâmbătă seara, la gala Academiei de Film Europene, filmul "La Vie d'Adèle" a fost marele perdant, neprimind niciun trofeu.
La gala Academiei de Film Europene, producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa.
Ada Solomon este producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer. Lungmetrajul "Poziţia copilului" a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria "cel mai bun film străin".
Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în "Poziţia copilului", a fost nominalizată la premiul pentru "cea mai bună actriţă" la premiile Academiei de Film Europene, însă trofeul a fost câştigat, sâmbătă seară, de Veerle Baetens ("The Broken Circle Breakdown").
Pe de altă parte, în cadrul galei de sâmbătă seară, actriţa Catherine Deneuve a primit premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate, iar cineastul Pedro Almodovar a fost distins pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale.
Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA a avut loc, sâmbătă seară, la Berlin, fiind transmisă în direct în România de televiziunea HBO.


Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distincţii sunt decernate anual de Academia de Film Europeană celor mai bune producţii cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.
Câştigătorii premiilor EFA 2013 au fost desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.


Lista completă a câştigătorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2013:
Cel mai bun film european: "The Great Beauty"/ La Grande Bellezza", de Paolo Sorrentino
Cea mai bună comedie europeană: "Love Is All You Need", de Susanne Bier
Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino ("The Great Beauty")
Cea mai bună actriţă europeană: Veerle Baetens ("The Broken Circle Breakdown")
Cel mai bun actor european: Toni Servillo ("The Great Beauty")
Cel mai bun scenarist: Francois Ozon ("In the House"/ Dans la maison")
Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Asaf Sudry ("Fill the Void")
Premiul pentru cel mai bun editor de film al anului: Cristiano Travaglioli ("The Great Beauty")
Premiul pentru cel mai bun designer de producţie: Sarah Greenwood ("Anna Karenina")
Premiul pentru cel mai bun design de costume: Paco Delgado ("Blancanieves")
Cel mai bun compozitor european: Ennio Morricone pentru "The Best Offer/ La migliore Offerta", de Giuseppe Tornatore
Premiul pentru cel mai bun sunet: Matz Müller & Erik Mischijew ("Paradise: Faith/ Paradies: Glaube")
Descoperirea europeană a anului - premiul FIPRESCI: "Oh Boy!", de Jan Ole Gerster
Premiul pentru cel mai bun documentar european: "The Act Of Killing", de Joshua Oppenheimer
Cel mai bun film de animaţie european: "The Congress", de Ari Folman
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european: "Death of a Shadow", de Tom Van Avermaet
Premiul Eurimages pentru coproducţie: Ada Solomon
Premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate: Catherine Deneuve
Premiul pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale: Pedro Almodovar
Premiul publicului pentru cel mai bun film european: "The Gilded Cage", de Ruben Alves

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite