“Poveştile vieneze” ale pianistului  Nicolae Dumitru vor răsuna la Teatrul Act şi la Ateneul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianistul Nicolae Dumitru va concerta la Ateneul Român
Pianistul Nicolae Dumitru va concerta la Ateneul Român

Pianistul Nicolae Dumitru va oferi publicului bucureştean două concerte, pe 14 aprilie, la Teatrul Act, şi pe 19 aprilie, la Sala Mare a Ateneului Român. Aceste concerte vor fi intitulate „Poveşti vieneze".

“Poveşti vieneze” este proiectul concertistic al pianistului Nicolae Dumitru oferit publicului român, atât din ţară cât şi din străinătate. În Bucureşti vor avea loc două concerte (la Teatrul Act, pe 14 aprilie, şi la Sala Mare a Ateneului Român, pe 19 aprilie), iar la Viena pianistul va performa pe 27 aprilie, la Sala Barocă a Primăriei Vechi (Barocksaal des Altes Rathaus).

În “Poveştile vieneze”, alături de Mozart, Chopin şi Brahms, Nicolae Dumitru oferă o componentă românească pe cât de inedită, pe atât de spectaculoasă. “Rapsodia română” pentru pian de Ciprian Porumbescu va fi interpretată într-o versiune prelucrată chiar de către  solist. Ciprian Porumbescu, nume iconic aflat la originile muzicii româneşti, a fost timp de trei ani discipolul marelui Anton Bruckner la Viena. Alături de aceasta, spectaculoasa “Rapsodie Română” de Franz Liszt, piesă care poate fi o zugrăvire a lumii muzicale româneşti de la jumătatea secolului XIX

Pianistul Nicolae Dumitru

Nicolae Dumitru (48 de ani) a dobândit de-a lungul anilor reputaţia unui pianist care depăşeşte tiparele performerului clasic. Cel mai bine se simte în ipostaza de recital, faţă în faţă cu publicul, cu care stabileşte o comunicare instantanee, atât prin programele extrem de interesante pe care le propune, cât şi prin poveştile ce însoţesc aceste programe. Poveşti improvizate ad-hoc, care se îngemănează cu piesele interpretate într-o manieră unică, transformând recitalul de pian într-un spectacol la frontiera dintre performanţa instrumentală şi monospectacolul teatral.

De aici colaborarea permanentă a pianistului cu Teatrul Act, în spectacolul “Poveste pentru pianist şi măşti”, care se desfăşoară cu diferite tematici şi programe (“Chopin Underground”, “Patimile după Bach”, etc) de cinci ani.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite