Povestea reală de dragoste care a inspirat filmul „Titanic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Titanic” a făcut înconjurul planetei, după ce a debutat furtunos în 1997. Leonardo Dicaprio şi Kate Winslet au readus la viaţă povestea romanţată a scufundării vasului de croazieră RMS Titanic. În spatele acestei mari poveşti de iubire se află Ida şi Isidor Strauss.

„Am trăit împreună atât de mulţi ani, unde te duci tu, mă duc şi eu”, i-ar fi spus Ida soţului ei atunci când a refuzat să meargă pe Barca de Salvare Numărul 8 şi a ales moartea alături de cel care i-a călăuzit toată viaţa.

Cei doi au devenit apreciaţi în lumea mondenă a New Yorkului tocmai pentru dragostea pe care şi-o purtau. Călătoreau de fiecare dată împreună, iar în rarele cazuri în care nu se însoţeau, îşi scriau o mulţime de scrisori.

Ida şi Isidor s-au căsătorit în 1849. Ea avea 22 de ani, iar el 26. Isidor cunoscuse deja succesul în afaceri, ca mai apoi să cunoască iubirea eternă. Din dragostea lor s-au născut şapte copii, unul murind la naştere. Cei 40 de ani de căsnicie i-au făcut faimoşi, tocmai pentru dragostea pe care şi-au purtat-o.

La începutul anul 1912 aveau să îşi facă declaraţia supremă de dragoste. Au decis să se întoarcă din vacanţa de iarnă pe care o petrecuseră în sudul Franţei, cu vasul de croazieră RMS TItanic. Atunci când nava a lovit icebergul, căpitanii au decis că femeile şi copiii ar trebui salvaţi primii. Totuşi, pentru că Isidor era un om respectat în elită, i s-a oferit un loc lângă soţia lui, pe Barca de Salvare Numărul 8. „Nu o să merg eu înaintea altui bărbat”, i-ar fi spus Isidor colonelului Gracie. 

Ida i-a oferit haina de blană servitoarei ei şi a decis să rămână alături de Isidor: „Cum am trăit împreună, aşa o să şi murim împreună.” Ida şi Isidor au fost ultima oară văzuţi pe puntea vasului Titanic, ţinându-se de mână. Prietenii lor au descris scena ca fiind „o dovadă remarcabilă de iubire şi devotament”.

Trupul neînsufleţit al lui Isidor a fost găsit în Scoţia şi readus în New York.

Pe Mausoleul Straus, aflat în cimitirul Woodlawn din Bronx, este scris un vers din Cântecul lui Solomon.Nicio apă nu poate stinge focul iubirii adevărate, niciun potop nu o poate îneca. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite