„Nelinişte“,romanul scriitoarei norvegiene Linn Ullmann, fiica celebrului cineast Ingmar Bergman, a apărut în librăriile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Linn Ullmann este fiica regizorului Ingmar Bergman şi a actriţei Liv Ullmann                  FOTO: Agnete Brun
Linn Ullmann este fiica regizorului Ingmar Bergman şi a actriţei Liv Ullmann                  FOTO: Agnete Brun

Publicat în 2015 şi devenit rapid bestseller în ţările scandinave, „Nelinişte“ s-a bucurat de o receptare extraordinară, fiind tradus pînă acum în şaisprezece limbi şi nominalizat la Premiul Consiliului Nordic.  Una dintre cele mai cunoscute şi marcante voci ale literaturii norvegiene contemporane, Linn Ullmann este fiica marelui cineast Ingmar Bergman şi a celebrei actriţe Liv Ullmann. „Nelinişte“ a fost publicat în română la Editura Polirom.

Un artist obsedat de muncă şi punctualitate, care scrie, se plimbă cu bicicleta şi vizionează filme în cinematograful lui improvizat după un program bine stabilit, şi o fetiţă cu picioare subţiri şi genunchi ciolănoşi care îi dă rutina peste cap în fiecare vară.

Un bărbat dificil şi plin de idiosincrazii, ca toţi bărbaţii din filmele lui, pentru că el este Ingmar Bergman, cineastul colosal, iar fetiţa e chiar fiica lui, rodul iubirii fulgerătoare dintre Bergman şi Liv Ullmann: actriţă celebră, mamă, iubită, dar niciodată soţie.

Traversând crâmpeie din copilăria şi adolescenţa fiicei, până la maturitate, când, devenită ea însăşi mamă, surprinde cu precizie şi duioşie ultimii ani de viaţă – marcaţi de senilitate, neputinţă şi revoltă – ai marelui regizor, romanul spune povestea sfâşietoare a unui copil singuratic, nerăbdător să crească şi a unor părinţi boemi care şi-ar fi dorit mereu să fie doar copii. 

Un tablou emoţionant al relaţiilor complicate de familie, presărat cu tandreţe şi umor, „Nelinişte“ este totodată o meditaţie asupra bătrâneţii, dar şi a legăturii profunde dintre memorie şi limbaj, realitate şi ficţiune şi a nenumăratelor discursuri, adeseori contradictorii, care construiesc identitatea fiecăruia dintre noi

Linn-Ullmann_ Nelinişte

„Nelinişte“, de Linn Ullmann, este cel mai recent titlu apărut în colecţia „Biblioteca Polirom“, în traducerea din limba norvegiană şi cu note de Ovio Olaru.

Linn Ullmann (n. 1966) este una dintre cele mai cunoscute şi marcante voci ale literaturii norvegiene contemporane. A studiat literatură engleză la New York University, întorcîndu-se la Oslo în 1990 pentru a urma o carieră în jurnalism. A debutat literar în 1998 cu romanul Før du sovner, care a primit elogiile criticii, devenind în scurt timp succes internaţional. În prezent scrie rubrici pentru două din cotidienele centrale ale Norvegiei şi a cîştigat, printre altele, Premiul Gullpennen şi Premiul Amalie Skram. Nelinişte, roman publicat în 2015 şi devenit rapid bestseller în ţările scandinave, s-a bucurat de o receptare extraordinară, fiind tradus pînă acum în şaisprezece limbi şi nominalizat la Premiul Consiliului Nordic. În 2017, Academia Suedeză i-a decernat lui Linn Ullmann Premiul Dobloug pentru întreaga operă.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri