„Lucia di Lammermoor”, în regia lui Andrei Şerban, revine după patru ani pe scena Operei din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opera Naţională Bucureşti

„Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Şerban, reprezintă primul eveniment al anului pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

După succesul pe care l-au înregistrat cele două montări la Opera din Chicago şi la Opéra Bastille din Paris, Andrei Şerban a revenit cu lucrarea compusă de Gaetano Donizetti la Opera Naţională Bucureşti. După o absenţă de patru ani din repertoriu, la cererea publicului, spectacolul semnat de regizor iese din nou la rampă.

Reprezentaţiile spectacolului sunt programate pentru 12 şi 13 ianuarie 2022, începând cu ora 18:30, orchestra, corul şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Bucureşti evoluând sub bagheta dirijorului Iurie Florea.

Decorul este semnat de Octavian Neculai şi costumele de Lia Manţoc. 

Din distribuţie fac parte Veronica Anuşca/ Cristina Maria Oltean; Adrian Mărcan/ Alexandru Constantin; Florin Guzgă - invitat/ Liviu Indricău; Andrei Lazăr; Leonard Bernad/ Dan Popescu; Sorana Negrea/ Florena Radu - invitată; Valentin Racoveanu.

image

„Lucia di Lammermoor” este o capodoperă a romantismului italian, una dintre cele mai mari creaţii belcanto.

Bazată pe romanul „Bride of Lammermoor” al lui Walter Scott, opera lui Donizetti redă povestea de dragoste tulburătoare a Luciei. Povestea începe într-o sală de antrenament, unde soldaţii fac exerciţii, pregătindu-se de luptă. Două tabere sunt în conflict. Enrico află că sora lui, Lucia, e îndrăgostită de Edgardo, duşmanul de moarte al familiei sale. Situaţia politică şi economică este de mare criză, trupele au nevoie de bani şi, pentru a-i obţine, Enrico vede o singură soluţie: căsătoria Luciei cu magnatul Arturo.

Aşteptând întâlnirea secretă cu Edgardo, Lucia îi povesteşte un vis rău-prevestitor Alisei, însoţitoarea ei, dar respinge premoniţia, convinsă că dragostea va triumfa. Îndrăgostiţii se logodesc într-o ceremonie improvizată, înainte ca Edgardo să plece în misiune, rămânând ferm în decizia de a continua acţiunea de răzbunare împotriva familiei.

Fără nicio veste de la iubitul ei, scrisorile lui fiind interceptate, Lucia e convinsă că a fost părăsită. Ca o păpuşă manipulată, Lucia e forţată să se supună voinţei fratelui ei. Nunta are loc, dar în clipa în care Enrico îi forţează semnătura pe contractul de căsătorie, în prezenţa preotului Raimondo şi a corului reunit în alai de sărbătoare, apare, ca din senin, Edgardo. O acuză pe Lucia de trădare, o umileşte şi rupe logodna, blestemând-o. Petrecerile din noaptea nunţii sunt în toi, în timp ce Lucia se vede nu doar abandonată de cel pe care îl iubeşte, dar tratată ca un simplu obiect pentru interese egoiste, politice şi militare. Disperată şi vulnerabilă, ea nu are alt mijloc de a se apăra decât crima. Raimondo opreşte veselia nopţii şi anunţă că Lucia şi-a ucis soţul.

Odată eliberată de orice presiuni, Lucia cântă una dintre cele mai sensibile şi lungi arii din istoria operei, cea a „nebuniei”. În ultima scenă, Edgardo revine furios şi îndurerat, crezând în mod fals că Lucia petrece în braţele soţului noaptea nunţii. Clopotul de moarte răsună. Raimondo îl anunţă că Lucia e de acum în cer. Aflând adevărul, Edgardo se omoară convins că acolo o va reîntâlni pe aleasa inimii sale.

Reprezentant de seamă al belcanto-ului, Gaetano Donizetti a fost un copil prodigios, la vârsta de doar 9 ani ajungând să beneficieze de o bursă la prestigioasa Şcoală Lezioni Caritatevoli din Bergamo, iar mai târziu, pentru că lucrările sale deveniseră atât de cunoscute publicului, a fost scutit de serviciul militar pentru a se dedica muzicii şi a avut o activitate prolifică: 75 de opere şi 19 simfonii, printre altele, dar cu o viaţă tumultuoasă.

Bilete pentru reprezentaţiile de la Bucureşti pot fi cumpărate de pe tickets.operanb.ro şi de la ONB.

CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite