În spectacolul „N-ai tu treabă!“, Dănilă Prepeleac este întruchipat de Marcel Iureş, la Teatrul Act

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Iureş, în spectacolul "N-ai tu treabă!"
Marcel Iureş, în spectacolul "N-ai tu treabă!"

„N-ai tu treabă!” este o adaptare scrisă de Cătălin Ştefănescu după Dănilă Prepeleac de Ion Creangă, pusă în scenă de Teatrul ACT, în regia lui Alexandru Dabija.

Spectacolul "N-ai tu treabă!" explorează o poveste autentică,  în regia lui Alexandru Dabija, cel care şi-a pus amprenta creativă pe cele mai importante spectacole-poveşti ale Teatrului ACT.

“Povestea multor oameni care fascinează prin schimbarea spectaculoasă a condiţiei, pornind de jos şi ajungînd sus, spre încîntarea mulţimilor care speră veşnic în biletul câştigător.

Din motive numai de el ştiute, dintre care cel mai plauzibil pare apropierea morţii, Dănilă face o favoare apropiaţilor şi lumii în general şi acceptă să povestească CUM a ajuns de la condiţia de sărăntoc şi idiotul satului la starea de bunăstare actuală", spune Alexandru Dabija

Cătălin Ştefănescu explică de ce a gândit adaptarea sa după clasicul literaturii române: „Pentru mulţi dintre noi, azi, minunata poveste a lui Creangă poate să pară ceva nostim, dar de o dezarmantă naivitate. Însă, pe cărările şi ocolişurile sale, se ivesc întrebări valabile de cînd lumea. De ce nu se potriveşte o socoteală simplă, făcută acasă, cu cea din tîrg? De ce furtul de la cineva care a agonisit avere poate fi considerat un lucru justificat? De ce trage norocul doar la unii? De ce se spune că banul e ochiul dracului? Pentru toate problemele astea, şi pentru multe altele, la noi există un răspuns suveran: N-ai tu treabă!”.

Marcel Iures George Banu Sibiu

Spectacolul a fost prezentat şi la Sibiu, în cadrul Festivalul Internaţional de Teatru. Marcel Iureş a declarat la o conferinţă, alături de George Banu, că preferă să facă spectacole minimaliste la Teatrul Act. Teatrologul George Banu a spus că acest gen este unul „orfan“, pentru că nu poate fi încadrat foarte sigur într-un anumit curent.

˜Nu mă interesează marile spectacole. Mă interesează marile roluri", a spus Marcel Iureş, la Sibiu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite