Gigel Ştirbu, către ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale: „Treziţi-vă, implicaţi-vă şi protejaţi-i pe oamenii români de cultură!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, l-a criticat pe George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, că „doarme în papuci” şi i-a cerut să se implice şi să protejeze oamenii de cultură, făcând referire la formularul 600 şi la lipsa de reacţie a MCIN după protestele de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

„Doamna Dăncilă batjocoreşte artiştii, iar actualul ministru al Culturii doarme în papuci! În mai puţin de trei săptămâni ordonanţa de urgenţă prin care se amâna depunerea formularului 600 va expira. Actul normativ de impunere a completării acestui formular stufos a fost adoptat fără consultarea partenerilor interesaţi şi ar conduce la diminuarea cu 35% a veniturilor acelor persoane care au obţinut în anul 2017, sau care estimează că vor obţine în anul 2018, alte venituri decât cele consemnate în contractul individual de muncă”, a transmis Gigel Ştirbu, printr-un comunicat de presă. 

Deputatul a adăugat că nu crede că este cazul ca artiştii, actorii, regizorii şi alţi reprezentanţi ai mediului cultural să fie nevoiţi să stea ore în şir la coadă la ghişeele ANAF, de şase ori pe an, pentru plata trimestrială a CAS şi CASS.

„Treaba cea mai importantă pentru domniile-lor este să creeze, să producă acte artistice, opera de artă etc., nu să fie umiliţi pe la cozi şi să estimeze calcule imposibile, chiar şi pentru mentalişti”, a continuat deputatul PNL.

Adresându-se ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Gigel Ştirbu a întrebat: „Cum vă veţi implica pentru a-i apăra pe artiştii şi lucrătorii culturali cu activitate independentă să nu mai facă multe drumuri la Fisc, să nu îşi piardă calitatea de asigurat şi nici să nu mai depună încă o dată Formularul dacă au făcut acest lucru până pe 31 ianuarie? Având în vedere că Formularul 600 a fost depus deja de 28.500 de persoane, ce se va întâmpla cu cei care au depus sau depun formularul până la noul termen, dacă declaraţia va fi modificată sau eliminată între timp?”.

Ştirbu a mai spus că este „evident” că formularul 600 a fost conceput „abuziv, neclar şi stufos” demonstrează o gândire „bolşevică, proletară” a guvernului Dragnea şi „o ură” a acestuia faţă de tot ceea ce înseamnă, în această ţară, activităţii libere, întreprinzători, oameni independenţi.

„Practic, Fiscul cere artiştilor mai mulţi bani din activităţile pe care ei le derulează şi trebuie să estimeze pe anul următor dacă au pe lângă un salariu şi alte contracte de drepturi de autor sau activităţi independente”, a precizat el.

Deputatul a adăugat că este absolut necesar ca George Ivaşcu să se implice pentru a elimina aceste prevederi legislative „abuzive” care îi privează de timp şi bani pe cei implicaţi în activităţi cultural-artistice.

„Cu toţii cunoaştem faptul că veniturile asociate ale domniilor lor au prin definiţie un caracter fluctuant în timp şi neregulat.  Nici un actor nu va şti în câte roluri va juca în fiecare an, nici un regizor de film nu face în mod constant un film pe an, nici un scriitor nu scoate cărţi în fiecare an, nici un compozitor nu ştie câte melodii poate crea în fiecare an, pe aceiaşi bani”, a transmis Gigel Ştirbu.

El a făcut referire şi la lipsa de reacţie a ministrului Culturii în privinţa evenimentelor neplăcute de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

„Am remarcat lipsa d-voastră de reacţie şi în ceea ce priveşte evenimentele neplăcute petrecute la proiecţia filmului românesc de la Muzeul Tăranului Român, zilele trecute! Domnule Ivaşcu, faceţi tot ce este posibil, treziţi-vă, implicaţi-vă şi protejaţi-i pe oamenii români de cultură! Nu îi puneţi să dea biruri şi să vândă pielea ursului din pădure! Este complet absurdă obligarea la plata contribuţiilor pe un venit inexistent şi profund incert!”, a încheiat Gigel Ştirbu.

Până la momentul publicării acestei ştiri, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale nu a răspuns la cererea News.ro de a oferi un punct de vedere.

În această săptămână, aproape 300 de artişti - actori, cântăreţi, scriitori, coregrafi, fotografi - au iniţiat o petiţie prin care cer coaliţiei de guvernare modificarea Codului Fiscal şi spun că nu vor depune declaraţia 600, asumându-şi riscurile financiare. Semnatarii petiţiei, printre care actriţa Dorina Chiriac, jurnalista Luiza Vasiliu, scriitorul Alex Tocilescu, spun că nu vor să participe voluntar la un Cod Fiscal abuziv, care reprezintă „un atentat la solidaritatea socială”.

„O facem în semn de protest faţă de prevederile noului Cod Fiscal (Ordonanţa de urgenţă 79/2017), prevederi cărora le corespunde declaraţia 600”, spun semnatarii petiţiei.

Ei descriu aceste prevederi drept neechitabile şi aberante, reprezentând, de fapt, un dispreţ faţă de cetăţeni, adăugând că eliminarea formularului 600, aşa cum au promis de curând membrii guvernului, nu schimbă cu nimic „sistemul absurd” de taxare fiscală a celor cu activităţi independente.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite