George Löwendal, aniversat la FNT prin trei evenimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naşterea lui George Löwendal – nume de referinţă al mişcării teatrale şi artistice româneşti – Festivalul Naţional de Teatru propune publicului interesat o serie de manifestări dedicate creaţiei acestui remarcabil artist.

Trei evenimente care se doresc tot atâtea momente de reevaluare a unei creativităţi ce poate fi descifrată prin destinul şi opera lui George Löwendal – de la emigraţia din Rusia revoluţionară la completa sa integrare ca scenograf şi pictor în România postbelică.

Organizate în parteneriat cu Fundaţia Löwendal, evenimentele vor avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti şi vor evoca mai întâi peregrinările dureroase ale destinului acestui emigrant cu genealogie princiară şi a progresivei lui integrări într-o cultură „de primire” – cea română.

Născut în 1897 la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Löwendal ajunge în România după Primul Război Mondial printr-un accident al sorţii: intuind pericolul reprezentat de puterea comunistă ce a dat naştere Rusiei sovietice (căci tatăl său fusese un personaj activ pe lângă ţar în ultimele sale clipe), tânărul artist se va refugia strategic,din oraşul natal, la marginile imperiului noii Rusii de atunci – în Basarabia, la Soroca, în Bălţi – pentru ca mai apoi să îl regăsim într-un nou început de drum, la Cernăuţi. Dar, diferenţă decisivă, după Primul Război Mondial regiunea aceasta frontalieră va fi afiliată României şi astfel, protejat de noul statut, Löwendal va schimba ţara fără a schimba teritoriul. El devine un „emigrant”, un artist rus afiliat României.

Va poposi mai întâi la Bucureşti (1921- 1925) şi se va stabili apoi, pentru mai bine de un deceniu, la Cernăuţi, unde va lucra ca pictor scenograf şi director tehnic al nou înfiinţatului Teatru Naţional. Scenografiile sale cunosc o deosebită apreciere la Cernăuţi, sau la Timişoara, iar despre pictorul George Löwendal se vorbeşte ca despre unul din cei mai puternici artişti ai realismului românesc, pânzele sale fiind elogiate în epocă de critici de referinţă precum Ionel Jianu şi Ion Frunzetti.

„Un emigrant ce şi-a găsit o patrie! Mă recunosc în el! Şi poate de aceea, dincolo, de operă, îl iubesc.”– exclama într-un articol din România Literară reputatul profesor şi critic de teatru George Banu, care a acceptat invitaţia Festivalului Naţional de Teatru de a susţine conferinţa intitulată „Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron

artist”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă – sâmbătă, 21 octombrie 2017, de la ora 17.00.

În seria de momente dedicate aniversăriilui George Löwendal, se înscrie şi conferinţa „Ioan Holender: despre operă şi scenografie” – în care cunoscutul impresar şi director austriac de operă originar din România, Ioan Holender, va face interesante referiri şi trimiteri la creaţia lui Löwendal în calitate de scenograf şi

director de teatru. Evenimentul din ciclul Conferinţelor FNT va avea loc vineri, 27 octombrie, de la ora 17.00, la Muzeul Colecţiilor de Artă

Expoziţia „În lumea personajelor lui Löwendal“ este o expoziţie-eveniment a Fundaţiei Löwendal, care doreşte să evidenţieze forţa creatoare cu care artistul a abordat în opera sa o multitudine de genuri şi stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vână expresionistă, de la grafica de şevalet la afişe ce ilustrează interesul artistului pentru grafica publicitară, de la peisajele influenţate de lecţia impresionismului şi postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.

Expoziţia poate fi vizitată şi în perioada desfăşurării Festivalului Naţional de Teatru, în spaţiile Muzeului Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei 111, Bucureşti).

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite