„Francofonia“, noul film al lui Aleksandr Sokurov, deschide luni seară BIEFF 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul „Francofonia“, o „elegie pentru Europa“, semnată de
marele regizor rus Aleksandr Sokurov
Imagine din filmul „Francofonia“, o „elegie pentru Europa“, semnată de marele regizor rus Aleksandr Sokurov

„Francofonia“, de Aleksandr Sokurov, cel mai bun film european la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, are avanpremiera în România în deschiderea celei de-a 6-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF), luni, 14 martie, de la ora 20.00, la Cinema PRO.

Autorul magistralelor „Faust“, câştigătorul Leului de Aur la Veneţia, care a închis ediţia din 2011 a BIEFF, şi „Arca rusească“, se întoarce pentru cinefilii români, cu povestea captivantă a muzeului Luvru în timpul ocupaţiei naziste a Franţei, care îi va fascina pe spectatori în acestă seară, de la 20:00, la CinemaPRO. Filmul va avea premiera în cadrul TIFF 2016.

La treisprezece ani de la „Arca rusească“ – binecunoscutul film construit dintr-un singur plan-secvenţă, o călătorie prin Muzeul Ermitaj din St. Petersburg –, Sokurov ajunge acum la Muzeul Luvru din Paris. Regizorul rus, una dintre referinţele în cinemaul contemporan de avangardă, ne prezintă relaţia neaşteptată dintre Jacques Jaujard, directorul Muzeelor Naţionale din Franţa din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi Contele Franziskus Wolff Metternich, reprezentantul artistic al celui de-al Treilea Reich, cei doi colaborând pentru a proteja şi păstra valoarea inestimabilă a Muzeului Luvru, în mijlocul unuia dintre cele mai devastatoare conflicte cu care s-a confruntat omenirea.

„Cu acest film sofisticat, complex şi pe de-a-ntregul captivant, Sokurov aruncă o nouă privire visătoare asupra muzeului şi realizează un cine-poem compus ca o instalaţie de tablouri, în care îmbină cadre din jurnale de ştiri cu imagini ale Parisului contemporan şi scene fantastice.

Francofonia
Francofonia prezintă numeroase încercări de definire a culturii franceze şi europene, a rolului muzeului de a conserva arta şi a relaţiilor dintre artă şi putere.“ (Peter Bradshaw, „The Guardian“).

În ziua proiecţiei şi la intrare biletul va costa 20 lei. Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 14-20 martie 2016, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite