FOTO STELELE DE LA SIBIU. Regizorii Eugenio Barba, Silviu Purcărete şi teatrologul George Banu printre personalităţile cu "stea" la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase stele au fost aseară inaugurate, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS, 7-16 iunie) lângă zidurile fostei cetăţi, pe Aleea Celebrităţilor. Stelele au fost acordate unor personalităţi europene din lumea teatrului:  regizorii Ariane Mnouchkine, Eugenio Barba, Silviu Purcărete, Declan Donnellan,  teatrologul George Banu, actorului Kabuki Nakamura Kanzaburo XVII (post mortem).

Aleea Celebrităţilor de la Hollywood, dar şi de la Bucureşti, s-a deschis sâmbătă seară şi la Sibiu, în prezenţa lui  Klaus Iohannis, primarul Municipiului Sibiu, şi a lui Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaşional de Teatru de la Sibiu.

Au fost inaugurate şase stele, pentru urmatoarele personalităţi:

Ariane Mnouchkine (regizor), George Banu (teatrolog),Nakamura Kanzaburo XVII (post mortem), actor Kabuki.

EUGENIO BARBA

Personalitate unică a teatrului european, Eugenio Barba a primit în deschidere o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru unicitatea creaţiei sale, pentru ridicarea cercetării la rang de artă, pentru crearea International School of Theatre Anthropology (ISTA) şi Odin Theatr. 

ARIANE MNOUCHKINE

Un reper al Teatrului Mondial, conducătoarea Theatre du Soleil Paris, Ariane Mnouchkine, a primit această stea pentru fenomenul comunitar unic creat în domeniul teatrului şi al filmului şi pentru excelenţa în dialogul între artişti şi culturi. Din partea doamnei Ariane Mnouchkine participă la ceremonie Jean Jacques Lemetre.

SILVIU PURCĂRETE

Regizor de teatru, operă şi film, director al Teatrului Bulandra, Director al Centrului Dramatic Naţional din Limoges, Fondatorul şcolii de teatru din Limoges – Franţa, Silviu Purcărete a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru marile creaţii făcute la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Naţional din Sibiu, la Teatrul Katona Jozef din Budapesta, Royal Shakespeare Company, Scottish Opera, Nottingham Playhouse, Bonn Opera, Centrul Dramatic Limoges, Wienner Staatsoper şi pentru triumful înregistrat cu creaţiile sale la Festivalurile de la Edinburgh, Tokio, Melbourne, Avignon, Wienner Fest Wochen, Montreal, Glasgow, Sibiu.

DECLAN DONNELLAN

Fondatorul, împreună cu Nick Ormerod, al Cheek by Jowl, director asociat al Teatrului Naţional din Londra, invitat de Claudio Abbado să facă Falstaff la Salzburg, de Lev Dodin la Maly Drama Theater, de Peter Brook la Bouffes du Nord, de Cehov Festival la Moscova, Declan Donnellan primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor, pentru excelenţa creaţiei sale şi pentru dialogul pe care l-a impus între artiştii culturilor europene.

GEORGE BANU

Preşedinte şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Director Artistic al Academiei Experimentale de Teatru de la Paris, Preşedinte al Premiului Europa pentru Teatru, Secretar General al Uniunii Teatrelor Europene, academician şi profesor universitar la Sorbona, George Banu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru contribuţia remarcabilă la dezvoltarea teatrului european, în ultimii 40 de ani, a cercetării teatrale, a festivalurilor şi evenimentelor culturale, a academismului în Europa şi în lume.

NAKAMURA KANZABURO AL XVIII-LEA

O legendă a teatrului japonez, mai popular decât împăratul însuşi, care  l-a declarat bun naţional, Nakamura Kanzaburo al XVII-lea, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru măiestria sa inegalabilă de artist şi pentru dialogul pe care l-a realizat cu alte culturi. În numele familiei Nakamura Kanzaburo, participă la ceremonie domnul Kushida Kazuyoshi.

DECLAN DONNELLAN

Fondatorul, împreună cu Nick Ormerod, al Cheek by Jowl, director asociat al Teatrului Naţional din Londra, invitat de Claudio Abbado să facă Falstaff la Salzburg, de Lev Dodin la Maly Drama Theater, de Peter Brook la Bouffes du Nord, de Cehov Festival la Moscova, Declan Donnellan primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor, pentru excelenţa creaţiei sale şi pentru dialogul pe care l-a impus între artiştii culturilor europene.

GEORGE BANU

Preşedinte şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Director Artistic al Academiei Experimentale de Teatru de la Paris, Preşedinte al Premiului Europa pentru Teatru, Secretar General al Uniunii Teatrelor Europene, academician şi profesor universitar la Sorbona, George Banu primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru contribuţia remarcabilă la dezvoltarea teatrului european, în ultimii 40 de ani, a cercetării teatrale, a festivalurilor şi evenimentelor culturale, a academismului în Europa şi în lume.

NAKAMURA KANZABURO AL XVIII-LEA

O legendă a teatrului japonez, mai popular decât împăratul însuşi, care  l-a declarat bun naţional, Nakamura Kanzaburo al XVII-lea, primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru măiestria sa inegalabilă de artist şi pentru dialogul pe care l-a realizat cu alte culturi. În numele familiei Nakamura Kanzaburo, participă la ceremonie domnul Kushida Kazuyoshi.

La Sala Thalia, s-a desfăşurat  tot sâmbătă seară, Gala Aniversară ce-a marcat cea de-a XX-a editie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care a fost prezentată de Cătălin Ştefănescu şi transmisă în direct de TVR 1.

Gala a avut momente artistice susţinute de trupele Jazzapella si Cobzality.

La Gală au primit premii de excelenţă artişti şi operatori culturali europeni: Ariane Mnouchkine, Dan Perjovschi,  Eugenio Barba, Declan Donnellan, Silviu Purcărete, George Banu, Nakamura Kanzaburo, Jonathan Mills, Mircea Dinescu,  Vasile Şirli, Dragos Buhagiar, Noel Witts, Esteve Soler,  Yasuda Masahiro, Mike Phillips, Bogdan Sărătean, Ofelia Popii.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite