FOTO Istoria nudului în fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un nud realizat în 1856, de Felix-Jacques Antoine Moulin, Los Angeles FOTO theguardian.com
Un nud realizat în 1856, de Felix-Jacques Antoine Moulin, Los Angeles FOTO theguardian.com

Frumuseţea corpului uman a fost dintotdeauna un privilegiu în domeniul artei fotografice. Vă prezentăm parcursul acestui tip de fotografie, având ca punct de pornire noua carte „The Nude in Photography“, de Paul Martineau, publicată în Statele Unite la începutul lunii aprilie 2014.

Primele nuduri fotografice au fost realizate în anii 1837-1840, după care a evoluat până în prezent, în acelaşi timp cu dezvoltarea tehnică şi cu schimbările moravurilor culturale care au survenit de-a lungul anilor. 

Volumul „The Nude in Photography“, prezentat de The Guardian, cercetează subiectul nudităţii începând de la fotografiile vechilor sculpturi romane şi greceşti şi ajungând la studii asupra manechinelor care pozează nud, în scopuri estetice sau ştiinţifice, corpul uman fiind, astfel, explorat ca formă pură. 

Cartea cuprinde 78 de lucrări, selectate din colecţia vastă a Muzeului J. Paul Getty din Los Angeles, SUA. Printre cei 64 de fotografi incluşi amintim de maeştrii secolului XIX - Julia Margaret Cameron, Edgar Degas şi Thomas Eakins, precum şi de artiştii începutului de secol XX - Man Ray, Alfred Stieglitz şi Edward Weston, cei de la mijlocul secolului trecut - Bill Brandt, Harry Callahan şi Minor White, până la contemporanii Chuck Close, Timothy Greenfield-Sanders şi Mona Kuhn.

Iată câteva dintre fotografiile publicate în volumul „The Nude in Photography“:

image

„Bodyscape“, fotografie semnată de Hiro, realizată în 1971 FOTO theguardian.com

image

„Vioara lui Ingres“, fotografie aparţinând lui Man Ray şi datând din 1924 FOTO theguardian.com

image

Nudurile fotografiate de Charles Swedlund, din 1969 FOTO theguardian.com

image

Fotografie realizată de Robert Mapplethorpe, în 1987 FOTO theguardian.com

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite