Filmul „Sunt o babă comunistă“ va fi proiectat la Zilele Filmului Francofon din Ungaria

0
0
Marian Râlea şi Luminiţa Gheorghiu, în filmul „Sunt o babă comunistă“, de Stere Gulea
Marian Râlea şi Luminiţa Gheorghiu, în filmul „Sunt o babă comunistă“, de Stere Gulea

Lungmetrajul „Sunt o babă comunistă“, regizat de Stere Gulea, va fi proiectat la filiala din Seghedin a Institutului Cultural Român (ICR), evenimentul marcând participarea pentru prima dată a instituţiei la Zilele Filmului Francofon de la Seghedin.

Filiala din Seghedin a Institutului Cultural Român din Budapesta participă pentru prima dată la Zilele Filmului Francofon la Seghedin, un eveniment găzduit de Cinematograful Belvárosi Mozi, în perioada 14 - 16 martie, şi inclus în Festivalul Francofoniei din Ungaria.

Filiala din Seghedin a ICR Budapesta continuă colaborarea cu Alianţa Franceză şi Centrul Universitar Francofon din localitate şi proiectează filmul artistic „Sunt o babă comunistă“, în regia lui Stere Gulea, pe 16 martie, de la ora 18.15, în sala Balázs Béla a Cinematografului Belvárosi Mozi.

Într-un interviu pentru „Adevărul“, regizorul Stere Gulea a mărturisit că a scris de cinci ori scenariul pentru acest film. „Într-un fel, «Baba comunistă» e mai aproape de «Moromeţii» decât alte filme d-ale mele. Bine, «Moromeţii» are altă anvergură. Dar eu am învăţat enorm de la Marin Preda făcând acel film. Am învăţat enorm în privinţa firescului dialogului. Dialogul pe care eu l-am scris la «Baba comunistă» e, în mare parte, al meu. Dialogul e o sarcină foarte grea pentru un scenarist. Am lucrat enorm la asta. Luminiţa Gheorghiu (n.r. – în rolul Emiliei Apostoae) era terorizată: «Stere, nu mai face o altă variantă! Pentru că eu le memorez pe toate!»“, a spus Gulea. 

Prezentat în premieră în Ungaria pe 1 martie, de ICR Budapesta, „Sunt o babă comunistă“ este cel mai recent film al lui Stere Gulea, cu un scenariu semnat de regizor alături de scriitorul Lucian Dan Teodorovici, pe baza romanului omonim al lui Dan Lungu. Volumul a fost publicat în 2008 în traducerea maghiară a Gabriellei Koszta, la Editura Jelenkor, prin intermediul Translation and Publication Support Programme al Institutului Cultural Român.

Din distribuţie fac parte actorii Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea, Anca Sigartău şi Ana Ularu. Filmul românesc „Sunt o babă comunistă“ va fi proiectat cu subtitrare în limba maghiară.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite