David McCullough, scriitorul american recompensat de două ori cu Pulitzer, a murit la 89 de ani

0
0
Foto Twitter
Foto Twitter

David McCullough, autor de succes şi istoric de renume, care a fost recompensat cu două premii Pulitzer pentru biografiile preşedinţilor americani John Adams şi Harry Truman, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunţat luni editorul său.

Scriitorul a decedat duminică la reşedinţa sa din Hingham, Massachusetts, înconjurat de cei cinci copii, potrivit unei pagini de Facebook administrate de editura care i-a publicat operele, Simon and Schuster.

Acesta este cunoscut pentru volumele sale bine documentate, dedicate unor personalităţi americane importante, precum şi unor evenimente istorice cum ar fi construcţia Brooklyn Bridge sau primul zbor realizat de fraţii Wright, scrie Agerpres.

„Ca istoric, pictează cu cuvintele, oferindu-ne tablouri veridice ale poporului american care trăieşte, respiră şi, mai presus de toate, se confruntă probleme fundamentale precum curajul, succesul şi caracterul moral'', se precizează într-un citat de pe diploma sa onorifică acordată de Universitatea Yale, potrivit biografiei autorului publicate pe pagina de internet a editurii Simon and Schuster.

David McCullough a primit două premii Pulitzer în 1993 pentru volumul „Truman'', o biografie a celui de-al 33-lea preşedinte al SUA şi în 2002 pentru „John Adams'', o biografie a celui de-al doilea preşedinte al Statelor Unite.

McCullough a câştigat totodată National Book Awards pentru volumele „The Path Between the Seas: The Creation of the Panama Canal'' şi „Mornings on Horseback''.

În 2016, McCullough a primit Medalia Prezidenţială pentru Libertate, cea mai importantă distincţie civilă din Statele Unite.

David McCullough - scriitor american - deces Foto Twitter

Foto Twitter

McCullough s-a născut în Pittsburgh în 1933. A urmat cursurile Universităţii Yale, unde şi-a dat licenţa în literatură engleză. După absolvire, s-a mutat la New York şi s-a angajat la revista Sports Illustrated.

S-a căsătorit în 1954 cu Rosalee Barnes şi au avut împreună cinci copii. Rosalee Barnes McCullough a decedat în iunie, la vârsta de 89 de ani. 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite