Cristina Liberis: „Institutul Cultural Român susţine turneul lui Vladimir Cosma pentru a sărbători 50 de ani de carieră a compozitorului “ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Liberis, secretar general adjunct al Institutului Cultural Român (ICR), a vorbit, miercuri, la emisiunea Adevărul Live, despre proiectele culturale pe care le derulează ICR în 2017. Institutul Cultural Român susţine participarea filmelor româneşti la Berlinale, ca şi în ceilalţi ani, dar şi turneul din luna februarie al compozitorului Vladimir Cosma în străinătate.

"De Ziua Culturii Naţionale avem aproximativ 30 de proiecte derulate în toate reprezentanţele Institutului Cultural Român", a spus invitata Cristina Liberis, la Adevărul Live.

Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie, va fi marcată şi în acest an de reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) din străinătate prin numeroase manifestări culturale, organizate în Austria, Belgia, Canada, China, Franţa, Germania, Italia, Israel, Ducatul de Luxemburg, Republica Moldova, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ungaria.

Primul eveniment important organizat de Institutul Cultural Român în 2017 va avea loc pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale. Astfel, duminică, de ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora" - Sala Radio din Bucureşti va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100" susţinut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu şi de pianiştii Sergiu Tuhuţiu şi Matei Rogoz.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român şi Radio România, fiind o parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017.

image

Proiectele ICR se pot transforma astfel în suportul necesar derulării marilor programe naţionale ale căror teme strategia le-a definit şi asumat. 

În funcţie de cum se vor desfăşura evenimentele din 2017 şi de impactul pe care aceste îl vor avea, va fi rafinată strategia iniţială, inserând noi manifestări de anvergură pentru anii 2018 şi  2019, când eforturile se vor focaliza mai cu seamă asupra participării la marele Festival European „Europalia".

Un model de lucru se va putea formula în urma analizei acţiunilor dedicate lui Constantin Brâncuşi, din 2016, dar care ating apogeul în 2018, în cadrul Programului Franco-Român.

Acest program naţional care consacră legături culturale şi diplomatice privilegiate şi profunde, statornicite vreme de secole, va fi anticipat şi în  2017 prin manifestări care sunt în acelaşi timp de anvergură, dar care pun în valoare în mod firesc afinităţile spirituale şi artistice ale României cu Franţa.

Programul Franco-Român, care se va împlini în 2018 printr-un consistent sezon dedicat valorilor şi personalităţilor culturii române în Franţa, se va desfăşura sub auspiciile celor doi preşedinţi: român şi francez.

Institutul Cultural Româm organizează cursuri de limba română pentru străini şi împreună cu Universitatea din Cluj oferă certificate de competenţă lingvistică, un atestat recunoscut internaţiona. Sunt peste 200 de cursanţi anual, a spus Cristina Liberis.
image

Compozitorul şi dirijorul român Vladimir Cosma şi Orchestra Română de Tineret au susţinut un concert extraordinar la Palais des Congrès de Paris, în octombrie 2016.

Evenimentul din capitala franceză a fost debutul turneului desfăşurat până la 17 februarie 2017 în Franţa şi Elveţia - la Bordeaux, Toulouse, Geneva, Lyon, Rouen, Lille, Strasbourg, Dijon şi Nantes - cu sprijinul Institutului Cultural Român, marcând 50 de ani de succes artistic al marelui muzician,  a spus Cristina Liberis.

Vor concerta, alături de maestrul Vladimir Cosma, soprana Irina Baïant, solistul Richard Sanderson, Greg Zlap (muzicuţă), Marius Preda (ţambal), precum şi alţi 200 de artişti.

În cadrul turneului, Vladimir Cosma va prezenta un program în care se vor regăsi numeroase teme familiare în aranjamente muzicale noi, precum şi opere inedite în concert.

Este o bucurie să sprijinim acest turneu, Vladimir Cosma este unul dintre cei mai valoroşi artişti ai noştri, a spus Cristina Liberis, la Adevărul Live.

Programul turneului lui Vladimir Cosma:

image

7 februarie 2017 - BORDEAUX

8 februarie 2017 - TOULOUSE

9 februarie 2017 - GENEVA

10 februarie 2017 - LYON

11 februarie 2017 - ROUEN

14 februarie 2017 - LILLE

15 februarie 2017 - STRASBOURG

16 februarie 2017 - DIJON

17 februarie 2017 - NANTES

Programele propuse de ICR în strategia multianuală sunt în special expoziţii, alături de proiecte literare, de teatru, de muzică şi de film.  Strategia ICR până în 2019 se întemeiază pe marile Programe Naţionale, care coincid cu agenda prioritară a României. 

2017

– 90 de ani de la moartea Regelui Ferdinand;

– Dinu Lipatti – 100 de ani de la naştere

2018

– 100 de ani de la Marea Unire

– 80 de ani de la moartea Reginei Maria;

– Aurel Vlaicu – 105 ani de la moarte

– 50 de ani de la Primăvara Pragheză

– Programul Franco-Român (un sezon cultural al României în Franţa)

2019

– 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial

– 30 de ani de la Revoluţia Română

– Festivalul „Europalia“ (Belgia)

Reporter de război celebru

image

Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR din  iunie 2015, a lucrat ca reporter la SOTI TV, prima televiziune privată din România, a fost prezentator al Ştirilor şi Producător la Antena 1.

A intrat în echipa TVR unde a fost prezentator, moderator, corespondent special, producător executiv al Departamentului de Ştiri , apoi la Realitatea TV, Senior Editor al Departamentului de Ştiri Externe.

Timp de 10 ani, Cristina Liberis a fost corespondent special în zone de conflict precum Irak, Afganistan, Iran, Turcia, Spania, Iugoslavia, Israel.

Cristina Liberis a realizat o serie de interviuri cu personalităţi ale lumii, fiind şi jurnalistul care i-a luat ultimul interviu lui Yasser Arafat.

Timp de şase ani a fost coordonator media pentru o serie de campanii sociale, colaborând cu organizaţii precum Salvati Copiii, UNICEF, Crucea Rosie şi UNESCO. Este iniţiatoarea proiectului “Copiii războiului”, în vederea ajutorării copiilor aflaţi în zonele de conflict.

La Editura Nemira a apărut albumul „Copiii Războiului“. „Albumul nu-şi propune să prezinte fotografii artistice, ci doar să puncteze câteva momente ale istoriei recente şi, într-un fel, să traga un semnal de alarmă asupra situaţiei copiilor din zonele de conflict“, spunea autoarea Cristina Liberis.

Citiţi şi:

Cristina Liberis, secretar general adjunct al Institutului Cultural Român, la Adevărul Live:

 „Institutul Cultural Român organizează cursuri de limba română pentru cetăţenii străini“ VIDEO

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite