„Ce facem cu violoncelul?” de Matei Vişniec, în această seară la TVR 2

0
0
"Ce facem cu violoncelul?" a avut premiera televizată în 1990, la Televiziunea Română
"Ce facem cu violoncelul?" a avut premiera televizată în 1990, la Televiziunea Română

Casa de Producţie TVR a programat luni, 12 ianuarie, de la ora 20.10, la TVR 2, spectacolul  „Ce facem cu violoncelul?”de Matei Vişniec, în regia artistică a lui Nicolae Scarlat. Premiera TV a spectacolului a avut loc în 1990.

Dialogul absurdului începe într-o sală de aşteptare... Omul cu ziarul (Claudiu Istodor), Bătranul cu Baston (Gheorghe Dănilă) şi Doamna cu Voal (Camelia Zorlescu) devin vizibil deranjaţi de prestaţia de neoprit a Omului cu Violoncel (Dan Joiţoiu).

„Realizăm că ni se oferă parabola, excelent gândită şi ritmată, a unei groaznice opresiuni, mascate de inocenţă şi catifelate cu artă, căreia oamenii obişnuiţi nu sunt în stare să i se supună. Va veni şi o clipă când o vor înlătura, totuşi: îl vor hotărî pe necunoscut să plece în ploaie – nu se ştie pentru câtă vreme. Dar instrumentul rămâne în cameră ca un simbol al torturii. Întrebarea obsesiv repetată a Femeii „Ce facem acum cu violoncelul?” închide în ea frica, insinuată până în oase, nu numai faţă de opresor, ci şi faţă de uneltele care rămân şi după ce el pare a fi părăsit locul. Şi care pot fi oricând preluate de un altul, asemănător cu cel plecat.”, scrie Valentin Silvestru în „România Literară” / 21-24 mai 1990 (sursa: „Exploratori la polul visului (Teatru TV – 1957-2001)” – Constantin Paraschivescu, Bucureşti, 2001, pg. 156)

Matei Vişniec a fost primul dramaturg care a avut o premieră la Teatrul de la Televiziunea Română Liberă, în 1990. Tot Matei Vişniec a fost primul dramaturg care, cu „Angajare de clovn”, a câştigat la UNITER Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 1991.

Distribuţia:

Dan Joiţoiu, Claudiu Istodor, Gheorghe Dănilă, Camelia Zorlescu.

Scenografie decor: Vasile Rotaru

Scenografie costume: Ruxandra Barsan

Imaginea: Laurenţiu Popescu

Regia: Nicolae Scarlat

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite