Akira Toriyama, creatorul celebrei serii animate manga „Dragon Ball”, a murit la vârsta de 68 de ani

0
Publicat:

Akira Toriyama

, creatorul celebrei manga Dragon Ball, una dintre cele mai influente și vândute benzi desenate japoneze din toate timpurile, a încetat din viață la vârsta de 68 de ani.

Akira Toriyama, creatorul Dragon Ball
Akira Toriyama, creatorul Dragon Ball FOTO Profimedia

Potrivit studioului său, Toriyama a suferit un hematom subdural acut, o formă de sângerare în apropierea creierului, vinerea trecută.

Dragon Ball, scrie BBC, s-a bucurat de o popularitate imensă la nivel mondial, iar seria de benzi desenate a dat naștere și versiunilor animate și cinematografice. Fanii i-au adus omagii lui Toriyama pentru personajele create, care au devenit o parte importantă a copilăriei lor.

Serialul de benzi desenate Dragon Ball a debutat în 1984 și urmărește povestea unui băiat numit Son Goku în călătoria sa de a colecta Dragon Balls magice pentru a apăra Pământul împotriva humanoizilor extratereștri numiți Saiyans.

La momentul decesului său, Akira Toriyama avea lucrări neterminate. El a murit pe 1 martie, iar doar familia sa și foarte puțini prieteni au participat la înmormântare, conform unui comunicat de pe site-ul Dragon Ball.

"Ar fi avut multe altele de realizat. Cu toate acestea, a lăsat numeroase titluri manga și opere de artă în această lume", a declarat studioul său.

"Sperăm ca universul creativ unic al lui Akira Toriyama să continue să fie iubit de toată lumea pentru mult timp de acum înainte", au adăugat aceștia.

Pe rețelele sociale, fanii și-au exprimat simpatiile pentru desenatorul japonez. "Mulțumesc că ai creat un manga care reprezintă tinerețea mea. Odihnește-te în pace, mulțumesc pentru munca ta grea", a scris un fan pe X, postare care a primit instant 500 de aprecieri. "Este prea devreme, este prea trist", a scris un alt utilizator japonez pe X.

"Lași în urmă o moștenire eternă. Mulțumim că ai creat cel mai iconic personaj de anime din toate timpurile, Akira", a scris un alt utilizator.

Dragon Ball, popular în întreaga lume

Născut în Nagoya, Japonia, în 1955, Toriyama a făcut primii pași în lumea benzilor desenate la începutul anilor 1980 cu dr. Slump, o poveste despre o fetiță-robot numită Arale și creatorul ei științific.

Cu toate acestea, Dragon Ball a fost opera sa cea mai faimoasă. Pentru mulți fani, călătoria lui Son Goku de la un copil care se împiedică în antrenamentul său de arte marțiale la un erou care poate emite descărcări electrice din mâini reflectă propriile lor lupte împotriva îndoielilor de sine pe măsura maturizării.

Dragon Ball a inspirat scriitori de ficțiune, dar și persoane care își aranjează părul în felul personajelor. Versiunea animată a fost dublată în numeroase limbi, iar figurinele Dragon Ball sunt o prezență constantă în magazinele de jucării din Japonia până în China și Asia de Sud-Est.

Într-un interviu din 2013 pentru ziarul japonez Asahi, Toriyama a declarat că nu are "nicio idee" cum a devenit Dragon Ball atât de popular în întreaga lume. A descris seria drept un miracol, "dat fiind că a ajutat pe cineva ca mine, cu personalități distorsionate și dificile, să facă o treabă decentă și să fie acceptat de societate".

"Atunci când desenam seria, tot ce îmi doream era să-i fac pe băieți din Japonia fericiți", a spus el, conform agenției de știri AFP.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite