A apărut cel de-al cincilea volum al seriei „Lupta mea” a scriitorului norvegian Karl Ove Knausgård

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul norvegian Karl Ove Knausgård
Scriitorul norvegian Karl Ove Knausgård

Săptămâna aceasta, la Editura Litera, a apărut cel de-al cincilea volum din celebra serie autobiografică „Lupta mea” a scriitorului norvegian Karl Ove Knausgård, „Mai sunt şi zile cu ploaie”.

Acest volum vine în continuarea autobiografiei autorului, numit de revista Time Proust al Norvegiei“, şi îl prezintă pe Karl Ove Knausgård la vârsta de nouăsprezece ani. 

Acesta se mută la Bergen şi se dedică în întregime scrisului. Dar aflăm că eforturile lui au efectul opus – îşi doreşte asta atât de mult, încât este afectat de blocajul scriitorului. În acelaşi timp, îşi vede prietenii, unul câte unul, publicându-şi volumele de debut şi începe să aibă îndoieli că va fi publicat vreodată. Scrisă cu o forţă şi o sinceritate extraordinare, cartea vorbeşte, de asemenea, despre prietenii noi şi puternice şi despre o iubire cutremurătoare. Apoi, în viaţa lui Karl Ove au loc două evenimente cruciale: tatăl său moare şi, la scurt timp după aceea, finalizează primul lui roman...

„Mai sunt şi zile cu ploaie” este cea de-a cincea carte a seriei Lupta mea, care a fost numită de revista Guardian „poate cea mai semnificativă creaţie literară a vremurilor noastre“.

„Intens şi vital... Irezistibil de la început până la sfârşit... Superb.“- New Yorker

 „Această carte dovedeşte că se poate atinge universalul şi marea literatură pornind de la viaţa de zi cu zi. În spatele autobiografiei se află reflecţia scriitorului asupra identităţii masculine. Şocant!“- L'Express

Karl Ove Knausgård (n. 1968) (foto: dreapta) este un scriitor norvegian cunoscut mai ales pentru cele şase romane autobiografice intitulate sugestiv Lupta mea (Min kamp). Născut în Oslo, scriitorul a crescut pe insula Tromøya, în Arendal şi în Kristiansand, şi a făcut studii de artă şi literatură la Universitatea din Bergen. Knausgård a debutat în 1998 cu romanul Ute av verden, pentru care a primit Premiul pentru Literatură al Criticilor Norvegieni, acordat pentru prima dată unui roman de debut. Între 1999 şi 2002, Knausgård a fost coeditor la Vagant, o revistă literară norvegiană fondată în 1988, pentru care a realizat interviuri extrem de interesante cu scriitorii Rune Christiansen şi Thure Erik Lund. Al doilea roman, En tid for alt (2004), a fost la fel de bine primit de critică şi a fost nominalizat la Premiul pentru literatură al Consiliului Nordic şi la IMPAC Dublin Literary Award. Consacrarea a venit însă odată cu publicarea, între 2009 şi 2011, a seriei de romane autobiografice însumând peste 3 500 de pagini, care a devenit unul dintre cele mai mari fenomene literare în Norvegia, cu peste 450 000 de exemplare vândute. În 2010, scriitorul a înfiinţat o mică editură împreună cu Yngve Knausgård (fratele său) şi cu Asbjørn Jensen. Între 2015 şi 2016 a publicat un ciclu de patru volume intitulat Anotimpurile: Om høsten (Toamna), Om vinteren (Iarna), Om våren (Primăvara) şi Om sommeren (Vara). 

Knausgård şi soţia sa, scriitoarea Linda Boström Knausgård, trăiesc în Österlen, Suedia, împreună cu cei patru copii.

Cartea a cincea: „Mai sunt şi zile cu ploaie”, în traducerea Ioanei Andreea Mureşan, este disponibilă acum aici, iar în curând, în toate librăriile online şi din ţară.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite