Cui îi mai este frică de marţi, 13? Noul val de fobii şi temeri ciudate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre ziua de marţi se spune că are trei ceasuri rele, deci nu este de mirare că atunci când data de 13 cade în această zi a săptămânii o mulţime de persoane trăiesc timp de 24 de ore cu teama că ceva neplăcut li se va întâmpla. Pe de altă parte, mintea umană născoceşte în permanenţă alte şi alte motive de a ne feri de ce este mai rău.

Graniţa dintre fobie şi superstiţie este destul de subţire în multe cazuri, consideră psihologii, frica iraţională fiind emoţia care le guvernează pe amândouă. 

Teama de cele trei ceasuri rele ale zilei de marţi ar avea rădăcinile în astrologie, unde ceasul astrologic se foloseşte de planete şi nu de ore, astfel că ziua de marţi are trei ore care stau sub semnul planetei Marte, un semn al războiului şi al energiei negative. Apoi, teama de numărul 13 are o denumire destul de ciudată, "triskaidekafobie", şi se leagă de diverse observaţii cu importantă încărcătură religioasă, cum ar fi faptul că la Cina cea de Taină au luat parte 13 persoane, că Fiara din mare (Antihristul) este pomenită în capitolul 13 din Biblie (vers. 1-10) etc. Şi cum numărul fiarei este 666, poate că ar merita menţionat că există o mulţime de oameni care se fresc ca dracul de tămâie de această alăturare, teamă care poartă numele de Hexakosioihexekontahexafobia.

Nu în ultimul rând, teama de vineri 13 a fost şi ea botezată cu un nume greu de pronunţat, paraskavedekatriafobie, şi se estimează că aproape 17 milioane de persoane din întreaga lume au sentimente de nelinişte în această zi.

Cauza acestor temeri iraţionale reprezintă un motiv de discuţie pentru cercetători din întreaga lume. Dincolo de posibilele explicaţii psihologice legate de traume din istoricul persoanelor cu fobii, cercetătorul spaniol Xavier Estivill crede că aceste patologii ar putea ţine, într-o anumită măsură, de moştenirea genetică, concluzie la care a ajuns după ce a examinat AND-ul mai multor persoane afectate de tot soiul de fobii sau care aveau atacuri de panică. Estivill a ajuns la concluzia că 97% dintre subiecţi prezentau o anomalie la nivelul cromozomului 15. Această observaţie l-a făcut să creadă că şi genele ar putea juca un rol important în dezvoltarea fricilor greu de controlat. 

Caligynephobia sau venustraphobia - frica de femei frumoase. Chiar dacă frumuseţea este de admirat, există bărbaţi, mai ales dintre cei tineri, care se tem să abordeze o femeie pe care o consideră frumoasă sau pur şi simplu devin extrem de timoraţi în prezenţa unei frumoase.

Hipopotomonstrosecvipedaliofobia - teama inexplicabilă a unor persoane faţă de cuvintele lungi.

Xenoglossophobia - teama de limbi străine se manifestă prin refuzul de a vorbi o limbă străină sau de a învăţa o nouă limbă, pe lângă cea maternă. 

Pteronofobia - frica de a fi gâdilat cu pene se presupune că este efectul unei întâmplări traumatice din primii ani de viaţă, inclusiv bebeluşii gâdilaţi excesiv de părinţi ar putea dezvolta mai târziu această fobie.

Eufobia – paradoxal, dar există o fobie care presupune să-ţi fie teamă să auzi veşti bune.

Cathisophobia - teama de a sta jos se caracterizează prin stări de anxietate, transpiraţie, respiraţie scurtă şi grea şi a fost identificată la persoanele care fuseseră obligate sau ameninţate să rămână aşezate. Un exemplu se referă la ostaticii forţaţi să stea nemişcaţi pentru perioade lungi de timp. 

Cyberphobia - frica de computer, de a utiliza un computer sau de tehnolgia modernă, în general.

Nomofobia - teama de a rămâne fără telefonul mobil poate merge mână în mână cu o altă fobie recent identificată de psihologi, frica de a rămâne cu bateria telefonului descărcată.

Ablutophobia – fobie care se referă la persoanele cărora le este teamă să facă baie, să se spele, şi care apare pe un fond traumatic.

Chorophobia - teama de a fi puse într-o situaţie în care ar trebui să danseze este paralizantă pentru anumite persoane, acest tip de împrejurare fiind considerată  teribil de stânjenitoare.

Neofobia - teama de noutate este legată de apariţia lucrurilor noi sau a evenimentelor noi, fobie întâlnită mai ales în cazul persoanelor conservatoare.

Ergasiofobia - teama de muncă se pare că este un tip de fobie care face tot mai multe „victime“ în ziua de azi, şi se referă la teama de responsabilitatea pe care o presupune un loc de muncă.

Chrometophobia - teama de bani, mai exact frica de a atinge monede sau bancnote este legată, se pare, de frica de germeni, o fobie destul de des întâlnită. În acest caz, frica se concentrează pe ideea de manipulare a banilor, în condiţiile în care banii chiar reprezintă o sursă de microbi.

Levofobia - frica de lucrurile aflate pe partea stângă a corpului.

Dextrophobia  -  teama de obiectele din partea dreaptă a corpului.

Citeşte şi:

Superstiţiile, între mit şi realitate: cum să ţii departe ghinionul dacă baţi în lemn şi porţi un talisman


Marţi 13, zi cu ghinion? Statisticile infirmă această superstiţie. Luna februarie şi ziua de luni sunt cele mai periculoase

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite