Povestea unuia dintre cele mai izolate triburi din lume, în care femeile îşi amputează un deget când o rudă moare FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribul Dani are un ritual special de sacrificare a porcului FOTO 123RF
Tribul Dani are un ritual special de sacrificare a porcului FOTO 123RF

Adânc, în zonele muntoase din Noua Guinee de Vest, Indonezia, trăiesc membrii unuia dintre cele mai izolate triburi din lume. Unul dintre obiceiurile acestui trib este ca bărbaţii să poarte o lenjerie intimă neobişnuită - Koteka, în timp ce femeile din trib sunt cunoscute pentru că îşi taie o bucată din deget pentru a marca pierderea unei persoane dragi, notează site-ul „Daily Mail“.

Fotograful şi inginerul IT Teh Han Lin, originar din Singapore, a surprins viaţa oamenilor din tribul Dani, fotografiindu-i timp de patru zile. Acesta spune că „tribul Dani este unul extrem de unic, datorită modului de viaţă al membrilor şi purtarea tradiţionalei Koteka (un fel de teacă pentru penis - n.red.), de care am auzit de când eram mic. Nu ştiu când va dispărea acest trib, din acest motiv am decis să îl vizitez anul acesta.“

Cunoscuţi sub numele de oamenii Dani, aceştia au fost descoperiţi involuntar de americanul filantrop, Richard Archbold, în timpul unei expediţii din anul 1938. La jumătatea secolului al XX-lea, tribul Dani devenise deja cunoscut pentru obiceiurile sale unice.

image image image

Spre exemplu, de fiecare dată când o persoană apropiată sau o rudă moarte, femeia îşi taie o bucată dintr-un deget, această mutilare având scopul de a simboliza durerea pe care respectivul o simte atunci când a pierdut o persoană iubită, iar membrii tribului ajung să îşi taie mai multe degete de-a lungul vieţii. 

„Doar femeile trebuie să îşi taie degetele. Eu consider că este o practică crudă şi inumană, dar pentru ele este singurul mod prin care îşi pot arăta durerea pentru moartea celor iubiţi şi sunt dispuse să o facă“, a explicat Teh Han.

Din fericire, acest act a fost stabilit de Guvern ca fiind ilegal, în orice caz, semnele acestei tradiţii arhaice pot fi văzute la femeile mai în vârstă ale tribului. În ciuda obiceiurilor controversate pe care aceştia le au, tribul Dani atrage de decenii turişti în regiune, care sunt curioşi să vadă modul relativ simplu de viaţă al acestora.

În timpul vizitei fotografului, oamenii din trib celebrau un festival anual prin care participau la nişte lupte simulate, împreună cu alte triburi din zonă. O altă tradiţie a tribului este ceremonia de gătire a porcului. 

image image image

Filmarea obţinută de „Mail Online“ îi arată pe membrii tribului performând un dans al luptătorilor, un dans al femeilor şi un foc făcut prin frecarea de lemne. Sacrificarea porcului se face numai cu aşchii de bambus, folosite pe post de cuţite, înainte ca acesta să fie gătit cu legume.

Fotograful mai spune că luptele simulate nu sunt pentru turişti, este un festival numit Festivalul văii Baliem şi este ţinut în fiecare an, de obicei în luna august când toate triburile Dani, Yali şi Lani îşi aduc cei mai buni luptători care să participe la luptele simulate, arătându-şi, astfel, bogata lor cultură.

Cu toate că membrii tribului Dani au o reputaţie de temut printre celelalte triburi, fiind unii dintre cei mai buni vânători, aceştia sunt foarte primitori cu vizitatorii. „Aceştia sunt extrem de primitori şi mă simt confortabil cu ei. Cu toate că majoritatea nu vorbesc limba Bahasa Indonezia sau engleză, ei fac un efort pentru a ne înţelege, prin limbajul corpului şi semne ale mâinilor. Aceştia pot părea fioroşi, dar sunt prietenoşi şi politicoşi atâta timp cât şi tu te comporţi astfel cu ei“, a povestit Teh Han.

image image image image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite