Cele trei insule din Marea Mediterană care au toate ingredientele pentru o vacanță perfectă și îi fascinează pe turiști

0
Publicat:

În mijlocul Mării Mediterane se află o țară mică, formată din trei insule ce au un farmec irezistibil. Culoarea dominantă aici este un maroniu asemănător cu cel al prăjiturilor, datorită clădirilor vechi de secole; apa este cea mai albastră dintre toate, bucătăria este un festin, tradițiile străvechi sunt încă celebrate, iar oamenii sunt extrem de prietenoși. Pe cele trei insule locuite ale sale - Malta, Gozo și Comino - veți găsi fiecare aspect al unei vacanțe  perfecte.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Vă veți minuna de temple preistorice, vă veți plimba prin orașe vechi spectaculoase, vă veți răcori în apele limpezi ale plajelor frumoase și veți petrece nopțile în nesfârșitele baruri și cluburi de pe plajă, notează CNN. 

Valletta

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Malta însăși este cea mai mare insulă din arhipelagul maltez, iar mulți vizitatori nu văd necesitatea de a o părăsi. Nu e de mirare - insula de 246 de kilometri pătrați are un mix interesant de istorie, cultură, plaje și chiar viață de noapte.

Începeți la Valletta, capitala malteză din 1571. Este un oraș legat în mod direct de Cavalerii de Malta - un puternic ordin militar catolic despre care se crede că datează din secolul al XI-lea (încă în existență și astăzi, în prezent are sediul central la Roma). Fondată la ordinele lui Jean de Valette, un mare maestru care a fost liderul Cavalerilor în timpul Marelui Asediu victorios din 1565, când Imperiul Otoman nu a reușit să captureze insula după aproape patru luni de luptă, Valletta este o cetate cu aspect epic.

Cabinele telefonice roșii - o amintire a celor 150 de ani de dominație britanică, din 1814 până în 1964 - se află sub balcoanele din lemn sculptat, marcă înregistrată a orașului Valletta, pictate în toate culorile curcubeului.

Ce trebuie să vedeți? Din Upper Barrakka Gardens se pot admira priveliști fantastice ale Marelui Port și ale fortărețelor sale. Co-catedrala Sfântul Ioan este un monument hipnotizant al bogăției Cavalerilor de Malta, cu două lucrări de Caravaggio în interior: un „Sfântul Ieronim” gânditor și „Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul”, cea mai mare operă de artă a sa. Muzeul Național de Război din Fort St. Elmo povestește istoria militară a Maltei.

Cultura de aici nu este însă doar antică. Granarii Floriana - cândva un spațiu de depozitare a cerealelor, iar acum cea mai mare piață publică din Malta - constituie un loc magic în aer liber care găzduiește în mod regulat festivaluri și concerte ale unor artiști de renume mondial.

Pentru a încerca câteva specialități locale, mergeți la confortabila „Cafe Jubilee”, care servește stuffat tal-fenek (iepure gătit lent, un favorit al maltezilor), ravioli cu brânză tradițională din Gozo și imqaret - produse de patiserie umplute cu curmale, adesea servite cu înghețată.

Trei orașe

Pe două peninsule care se întind de-a lungul Marelui Port se află așa-numitele „Trei Orașe”, care se învecinează cu Valletta: Vittoriosa, Senglea și Cospicua, orașe fortificate învecinate. Aici a fost câștigat, în 1565, Marele Asediu al Maltei, ceea ce a dus la fondarea orașului Valletta - și, de fapt, toate trei au două nume, atât înainte, cât și după asediu.

Începeți cu Vittoriosa (cunoscut și sub numele de Birgu, numele său de dinainte de asediu), un mic oraș fortificat cu unele dintre cele mai frumoase străzi și biserici de pe insulă. Pierdeți-vă printre aleile sinuoase ale nucleului istoric, cu ușile și balcoanele sale colorate și statuetele Fecioarei Maria care împodobesc fațadele, ferestrele și colțurile străzilor.

Continuați spre la fel de superba Cospicua (cunoscută și ca Bormia) pentru a admira docurile - revizuite de britanici în secolul al XIX-lea - și porțile orașului. În cele din urmă, traversați portul până la Senglea (l'Isla) pentru o cafea cu vedere la apă și la Valletta pe partea cealaltă. „DATE Art Café” este o alegere ideală.

Când plecați din Senglea, luați barca tradițională dgħajsa   înapoi în Valletta.

Marsaxlokk

marsaxlokk malta foto alexandra cheroiu

Bărcile colorate se leagănă leneș pe valuri blânde, dar strada principală este departe de a fi calmă. Este duminică, iar piața de pește din Marsaxlokk este în plină desfășurare, adunând restauratorii, localnicii și turiștii din întreaga insulă pentru a cumpăra captura proaspătă adusă de pescarii locali. Acesta a fost întotdeauna un sat de pescari liniștit de pe coasta sudică a Maltei.

Veniți aici pentru malul său frumos (perfect pentru plimbări la apus) și pentru o gamă largă de restaurante cu fructe de mare ale căror terase se perindă pe malul apei. Pe lângă piața de pește de duminică, există o piață de suveniruri și de produse locale, deschisă toată săptămâna.

Comino

Comino

Dacă Malta este insula urbană, iar Gozo este fratele ei discret, Comino este verișoara sălbatică. Populația este de doar două persoane, nu există mașini și nici semne de globalizare - doar Mediterana neatinsă. Cei mai mulți vizitatori vin pentru Laguna Albastră - un golf strălucitor, de mică adâncime, a cărui apă are o culoare azurie aproape ireală.

Dar, în timp ce alți vizitatori se întorc direct pe insulele principale, ar trebui să rămâneți în Comino. La doar un kilometru și jumătate se află Turnul Sfânta Maria, din secolul al XVII-lea, una dintre structurile defensive ridicate de Cavalerii de Malta pentru a semnaliza cu focuri de tun apropierea inamicului - Canalul Comino era o cale navigabilă strategică între Malta și Gozo.

Pentru snorkeling, încercați Cominotto, o insulă mică chiar lângă Comino.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite