Aparatul antivorbăreţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispozitivul îi reduce la tăcere pe gălăgioşi în doar câteva secunde, atunci când este îndreptat spre ei
Dispozitivul îi reduce la tăcere pe gălăgioşi în doar câteva secunde, atunci când este îndreptat spre ei

Doi cercetători japonezi, Kazutaka Kurihara, de la Institutului Naţional de Ştiinţă Avansată şi Tehnologie Industrială, şi Tsukada Koji, de la Universitatea Ochanomizu, au inventat un aparat, denumit „Speech Jammer", care bruiază vorbirea persoanelor aflate la cel mult 30 de metri distanţă, scrie odditycentral.com.

Aparatul înregistrează discursul supărător cu ajutorul unui microfon, apoi îl transmite persoanei-ţintă printr-un difuzor puternic, cu o întârziere de 0,2 secunde. Acest decalaj este atât de supărător pentru vorbitor, susţin inventatorii, încât va tăcea imediat.

Kurihara şi Koji spun că procesul afectează procesele cognitive ale creierului celui în cauză, făcându-l întâi se se bâlbâie, apoi să tacă. „În general, discursul uman este blocat prin difuzarea către vorbitor a propriilor declaraţii, cu o întârziere de câteva sute de milisecunde. Acest efect poate deranja oamenii fără niciun disconfort fizic şi dispare imediat odată cu oprirea vorbirii", au scris cei doi japonezi pe arXiv.org.

Ideal în bibliotecă

Cercetătorii sunt de părere că invenţia lor este foarte folositoare atunci când ai de-a face cu persoane care vorbesc tare în biblioteci, mijloace de transport în comun sau săli de spectacol. „Sunt încă multe situaţii în care aspectele negative ale vorbirii devin o barieră în calea rezolvării paşnice a conflictelor", au adăugat Kurihara şi Koji.

30 de metri este distanţa maximă de la care poate fi bruiat un vorbitor cu ajutorul aparatului „Speech Jammer".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite