Wimbledon, o victorie rusească: De ce a eşuat planul organizatorilor, spre bucuria Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Rybakina nu depăşise niciodată sferturile unui Grand Slam până la victoria ei, la Wimbledon
Elena Rybakina nu depăşise niciodată sferturile unui Grand Slam până la victoria ei, la Wimbledon

Britanicii au refuzat înscrierea jucătorilor din Rusia şi Belarus, tocmai din dorinţa de a împiedica un eventual triumf sportiv, folosit în scopuri propagandistice de regimul de la Moscova. Din păcate, strategia lor a eşuat.

Wimbledon 2022 va rămâne în istoria tenisului drept turneul în care, din cauza excluderii sportivilor din Rusia şi Belarus, s-a jucat degeaba, dacă ne gândim strict la clasamentele mondiale.

Cum ATP şi WTA i-au pedepsit pe organizatori din cauza unei decizii pe care au catalogat-o drept discriminatorie, turneul a rămas fără puncte. Dacă britanicii au procedat corect sau nu e o dilemă pentru care nimeni n-a găsit un răspuns convingător. Cert e că s-a dorit condamnarea agresiunii militare din Ucraina şi împiedicarea unui eventual triumf rusesc la Wimbledon 2022. Care, ulterior, să fie folosit în scopuri propagandistice de Vladimir Putin. Doar că, în ceea ce priveşte a doua ţintă, planul a cam fost dat peste cap în proba feminină de simplu. Pentru că aici, surprinzător, a triumfat Elena Rybakina (23 de ani). Adică, o sportivă născută la... Moscova! Care a şi reprezentat Rusia, în perioada 2013-2017, după care, începând din 2018, a început să joace sub steagul Kazahstan-ului, obţinând cetăţenia acestei ţări. Rybakina şi-a motivat decizia, spunând că ţara de adopţie a susţinut-o mai bine din punct de vedere sportiv.

Problema e că acum, după titlul cucerit la Wimbledon de Rybakina, ruşii şi-au însuşit imediat acest rezultat. Şi chiar au anunţat că intenţionează să o aducă pe Elena în Rusia pentru a celebra victoria ei uriaşă, la All-England Club. Până la acest succes de răsunet obţinut de Rybakina, o singură sportivă născută în Rusia triumfase în proba de simplu, la Wimbledon. În 2004, Maria Şarapova a câştigat trofeul după o finală cu Serena Williams, scor 6-1, 6-4. Ulterior, în 2010 şi 2011, rusoaicele au pierdut două finale. Mai întâi, Vera Zvonareva a fost învinsă de Serena Williams (3-6, 2-6), iar apoi Maria Şarapova a pierdut duelul cu Petra Kvitova (3-6, 4-6).

„Suntem mândri de ea“

Primul care a salutat victoria lui Rybakina la Wimbledon 2022 a fost Alexander Medvedev, directorul turneului de la Sankt Petersburg. Ultima ediţie a acestei întreceri s-a jucat chiar în acest an, în perioada 6-13 februarie, cu două săptămâni înainte de începutul războiului din Ucraina. Între timp, toate turneele de tenis găzduite de Rusia au fost scoase din calendarul internaţional. Chiar şi aşa, ruşii susţin că vor organiza şi pe viitor turneul de la Sankt Petersburg, la care vor să o aibă şi pe Elena Rybakina.

„Ascensiunea Elenei a început chiar la Sankt Petersburg (n.r. – a jucat finala în 2020). Suntem foarte mândri de ea. E născută la Moscova, crescut în oraşul nostru şi reprezintă prietenii din Kazahstan. A dat o luptă grea în finala cu Ons Jabeur, la Wimbledon. Cu atât mai meritoriu e titlul cucerit de ea. Vreau să o felicit sincer şi să-i urez un drum la fel de strălucitor în continuare. Cu siguranţă, o vom vedea la turneul de la Sankt Petersburg, o aşteptăm aici!“, a spus Medvedev.

Shamil

„E produsul şcolii noastre de tenis“

Cu performanţa obţinută de Rybakina la Wimbledon s-a lăudat şi Shamil Tarpishchev - foto (74 de ani), preşedintele Federaţiei de Tenis din Rusia. Potrivit Eurosport, acesta a reacţionat după ce oficialii din Kazahstan au vorbit despre meritele acestei ţări în ascensiunea Elenei.

„Ea a lucrat cu noi de la vârsta de şase ani până la 18 ani. Nu vreau să vorbesc acum despre Kazahstan, dar ea e un produs al şcolii noastre. N-ar fi existat la acest nivel, dacă nu exista şcoala rusă de tenis. Nu ştim cine are nevoie de aceste discuţii. Am spus lucrurilor pe nume. Nu mă cert dacă e bine sau nu că a făcut schimbarea (n.r. – de naţionalitate). E clar că e produsul şcolii noastre. Nimeni nu poate nega acest lucru. Nu mă mai deranjează ce spun cei din Kazahstan, indiferent cât de mult se umflă ei în pene“, a spus Tarpishchev.

Vladimir Putin FOTO Profimedia

Vladimir Putin, cel mai detestat lider european, la ora actuală

A refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina!

Nu doar că Wimbledon 2022 a fost câştigat, la fete, de o sportivă născută în Rusia, dar mai rău e că Elena Rybakina a refuzat să se dezică de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina! 

În timpul participării sale la ediţia pe care tocmai a câştigat-o la Wimbledon, Elena a fost întrebată la o conferinţă ce părere are despre situaţia care a revoltat lumea civilizată. „Condamni războiul lui Putin?“. Rybakina nu doar că n-a făcut asta, dar, în mod evident, a „driblat“ subiectul: „Nu înţeleg întrebarea, nu vorbesc bine engleză“. Apoi, continuându-şi dialogul cu jurnaliştii prezenţi în sală, Elena a vorbit, fără problemă, în engleza pe care susţinea că nu prea o stăpâneşte! „Eu, aşa cum am mai spus, evoluez pentru Kazahstan de ceva timp. Reprezint această ţară la cele mai mari turnee, la Jocurile Olimpice, de pildă. Pot spune doar că joc pentru Kazahstan. N-am ales unde m-am născut. Oamenii aceştia (n.r. – din Kazahstan) au crezut în mine şi m-au susţinut“, a spus Rybakina. Pe durata participării sale la Wimbledon 2022, Elena a fost susţinută din tribune de fani care au fluturat steagul Rusiei, încă un semn că sportiva de 23 de ani e considerată o rusoaică şi de către simpli spectatori.

    

Rybakina, cele mai bune rezultate la turneele majore

*Australian Open – Turul III în 2022

*French Open – Sferturi în 2021

*Wimbledon – Campioană în 2022

*US Open – Turul III în 2021

Medvedev

Medvedev, propulsat pe locul 1 ATP datorită tăierii punctelor!

Ironia sorţii face că un rus a fost beneficiarul deciziei ATP de a lăsa Wimbledon 2022 fără puncte. Vorbim despre Daniil Medvedev (26 de ani). După ce au fost scăzute punctele din clasamentul mondial, acordate pentru Wimbledon 2021, puncte pe care Novak Djokovici nu le-a putut apăra deşi a câştigat trofeul încă o dată, Medvedev a trecut pe locul 1 ATP. Asta în timp ce Djokovici a căzut de pe 4 pe 7! Această situaţie l-a şi amuzat pe sportivul rus. „Aş fi fost foarte fericit să joc la Wimbledon. Iubesc turneul de la Wimbledon, iubesc să joc pe iarbă. Dacă nu vor fi acordate puncte la Wimbledon, voi fi lider mondial. Ceea ce e foarte bine pentru mine (râde). Dacă ar fi fost acordate puncte, nu puteam să fiu lider mondial şi aş fi fost distrus. Asta e adevărul, dar nu pot schimba eu deciziile luate de ATP sau Wimbledon“, a spus Medvedev înainte de Wimbledon 2022.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite