VIDEO Gianluigi Buffon: legenda din poarta Italiei, pe cale să apună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionatul European de Fotbal a fost ultimul turneu final continental pentru Gianluigi Buffon, legendarul portar al naţionalei Italiei, în vârstă de 34 de ani.

Dacă în 2006, Buffon a fost declarat cel mai bun goalkepeer al Campionatului Mondial, turneu câştigat de „Squadra Azzura”, acum, portarul lui Juventus a iesit din scenă pe uşa din spate. În 2006, Buffon a primit doar două goluri în cele şapte partide jucate de italieni la turneul final. Acum,  a primit patru goluri în finală şi i-a predat, oficial, ştafeta lui Iker Casillas, spaniolul fiind acum portarul numărul 1, în lume.

Gianluigi Buffon evoluează la Juventus Torino încă din 2001, an în care torinezii i-au plătit Parmei o sumă fabuloasă pentru a-l achiziţiona, 53 de milioane de euro, cea mai mare sumă cheltuită de un club pentru serviciile unui portar. Investiţia lui Juventus s-a dovedit a fi una profitabilă, deoarece Buffon a răsplătit încrederea acordată, cu evoluţii pe măsură. Pe data de 25 ianurarie 2012, Buffon a fost declarat cel mai bun portar din lume în perioada 1987-2011 şi cel mai bun portar al secolului XXI, conform clasamentului IFFHS.

A debutat la 17 ani

Buffon a jucat primul meci oficial la vârsta de 17 ani în tricoul Parmei, în anul 1995.  După şase ani  glorioşi petrecuţi la Parma, Buffon a decis să se transfere la Juventus, o echipă de tradiţie a campionatului italian de fotbal. În cel mai scurt timp, Buffon s-a integrat în agrenajul echipei torineze şi a devenit căpitan, la fel cum s-a întâmplat şi în echipa naţională a Italiei. Chiar dacă echipa sa de club a avut mari probleme, fiind retrogradată în Serie B din cauza scandalurilor de trucare a meciurilor, Buffon a rămas la Juventus. Decizia portarului italian le-a mers la suflet fanilor torinezi, care îl consideră şi azi un erou pentru devotamentul său. În ediţia 2011-2112, Buffon a câştigat campionatul Italiei cu echipa Juventus Torino, echipă cu care mai are contract până în 2013.

Buffon, despre retragere „100 de jocuri? Este un număr frumos. Echipa naţională a fost şi va fi întotdeauna importantă pentru mine. Cariera mea se va termina la echipa naţională. Atunci când Italia nu va mai avea nevoie de mine, atunci voi fi foarte aproape de retragere” 13.11.2009 „Am 34 de ani, ceea ce înseamnă mult pentru un fotbalist. Pentru rolul pe care eu îl joc ăn echipă, nu e o vârstă înaintată. Mă voi gândi la retragere atunci când nu voi mai fi chemat la echipa naţională” 08.05.2012 Buffon, despre pariuri "Dacă ambelor echipe le convine egalul, e afacerea lor. Cîteodată, dacă ne gîndim bine, ce-ar trebui să facem? Cred că de fiecare dată e justificabil să aranjezi. Asta nu înseamnă că nu joci la victorie şi n-are nici o legătură cu lumea interlopă. Cum se zice, mai bine doi răniţi decît un mort"

Primul meci jucat la un turneu final, la CM din 2002

„Gigi” a jucat primul meci la un turneu final în tricoul naţionalei de fotbal a Italiei la Mondialul din  2002, atunci când „Squadra Azzura” a pierdut lamentabil în optimi, în faţa Coreei de Sud, gazda competiţiei. Evoluţia Italiei nu a fost convingătoare nici la Euro 2004, dar Mondialul din 2006 a fost momentul când Italia a fost la înălţime, câştigând turneul. Tot atunci, Buffon a fost declarat cel mai bun portar al Mondialului desfăşurat în Germania. 
De remarcat, este că Buffon are 120 de selecţii în reprezentativa Italiei, luând în calcul şi meciurile jucate la Campionatul European din Polonia şi Ucraina. De asemenea, portarul italian a doborât recordul lui Dino Zoff, care a apărat poarta Italiei de 112 ori.

Buffon, liderul naţionalei Italiei şi al lui Juventus

Goalkeeperul italian a fost un lider desăvârşit la echipele la care a jucat, coordonându-şi exemplar colegii. Atât la Juventus, cât şi în naţionala Italiei, Buffon a purtat banderola de căpitan. Pentru mulţi suporteri, portarul italian era considerat „îngerul salvator” din poarta Italiei sau a lui Juventus.  Spre exemplu, în sfertul de finală cu Anglia de la Campionatul European 2012, Buffon a apărat o lovitură de departajare, calificându-şi echipa în semifinale. În această fază a competiţiei, Italia a înfruntat Germania, meci la finalul căruia Buffon era să-şi bată colegii din cauză că aceştia se relaxaseră şi erau să fie egalaţi în prelungirile partidei (Italia a învins cu 2-1 Germania, dar golul nemţilor a fost marcat cu câteva minute înainte de final). La conferinţa de presă, goalkeeperul şi-a exprimat frustrarea: „Luptăm pentru o mare performanţă, nu e normal să riscăm să pierdem totul în ultimele 5 minute. Dacă germanii aveau noroc şi ne egalau, puteam pierde în prelungiri şi cu 9-2. Sîntem la Euro, nu putem s-o lăsăm mai moale pe final. Avem cîţiva jucători tineri care trebuie să înveţe”.

 

Implicat în mafia pariurilor
Chiar dacă în teren era considerat un „înger păzitor” al porţii, în afara terenului Buffon a avut numeroase escapade de-a lungul carierei. Portarul a făcut furori în lumea showbizului cu iubitele sale şi cu scandalurile sexuale în care a fost implicat De asemenea, sportivul a fost acuzat în repetate rânduri că ar avea legături dubioase cu mafia pariurilor sportive, fiind suspectat că a participat la trucarea unor meciuri. În acest sens, numele lui Gianluigi Buffon a apărut într-o anchetă demarată de procurorii italieni privind mafia pariurilor ilegale din Italia. 

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite